Foreldede maskiner avgjør USA-valg

Stemmemaskinen som brukes i Palm Beach-distriktet i Florida er fra 1890, og det er denne typen maskiner som har skapt valgkaoset i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den garvede New York-senatoren Charles Schumer sier at amerikanske valg avvikles som om landet fortsatt befant seg på 1800-tallet.

De falleferdige maskinene og de mange ulike utformingene av stemmesedlene får hovedskylden for alle vanskelighetene med å avgjøre hvem som skal innta Det hvite hus etter presidentinnsettelsen 20. januar neste år.

Det brukes 27 ulike typer stemmemaskiner i de 3000 forskjellige stemmedistriktene i USAs 50 delstater.

- Dagens system er helt middelaldersk og har ikke vært oppdatert på mange år. Det er en av årsakene til at valgdeltakelsen har sunket med nesten 20 prosent siden valget i 1960, sier senator Schumer, som foreslår at den føderale valgkommisjonen (FEC) ser på mulighetene for stemmegivning over internett, poststemming, stemmemaskiner som er tilpasset datasamfunnet og muligheten for utvidet stemmetid.

Hullkortene som velgerne benytter som stemmeseddel på valgdagen, blir enten tellet for hånd eller maskintellet.

Eksperter, som Matthew Bressler, mener at disse automatiske stemmemaskinene skulle vært trukket tilbake for minst 20 år siden.

(NTB)