Foreldelsesfristen fjernes på drap, incest og overgrep

Historisk vedtak i Stortinget i kveld.

HISTORISK VEDTAK:  - Det skal ikke lenger være noen endelig grense for når man kan stilles for retten for slike forbrytelser, slår justisminister Anders Anundsen fast i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
HISTORISK VEDTAK: - Det skal ikke lenger være noen endelig grense for når man kan stilles for retten for slike forbrytelser, slår justisminister Anders Anundsen fast i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Drapsmenn og seksualforbrytere kan aldri føle seg trygge på ikke å bli innhentet av loven, uansett hvor lang tid det er gått siden forbrytelsen skjedde.

I kveld vedtok nemlig Stortinget å fjerne foreldelsesfristen på forbrytelser mot draps-, incest- og overgrepsbestemmelsene i straffeloven.

Saker som allerede er foreldet, vil derimot ikke bli omfattet fordi Grunnlovens forbyr å gi lover tilbakevirkende kraft.

- Det skal ikke lenger være noen endelig grense for når man kan stilles for retten for slike forbrytelser. Det betyr at hvis det framkommer nye bevis i en sak, eller nye metoder å vurdere bevis på, så kan det settes i gang straffeprosess uansett når, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NRK.

Vedtaket torsdag kveld hadde et bredt flertall bak seg i Stortinget og samlet alle partier. Det var den rødgrønne regjeringen som først utredet og sendte forslaget på høring, mens den blåblå fulgte opp med å programfeste den i sin regjeringserklæring.

Formelt ble vedtaket fattet etter forslag fra Kristelig Folkeparti og enstemmig innstilling fra justiskomiteen om å be regjeringen komme til Stortinget med lovforslag.

- De siste årene er det gjort store teknologiske fremskritt som gir oss mulighet til å finne gjerningspersonen etter lang tid gjennom for eksempel biologiske spor. Da er det avgjørende at det også er mulig å dømme gjerningspersonen, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

(NTB)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer