HISTORISK VEDTAK:  - Det skal ikke lenger være noen endelig grense for når man kan stilles for retten for slike forbrytelser, slår justisminister Anders Anundsen fast i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
HISTORISK VEDTAK: - Det skal ikke lenger være noen endelig grense for når man kan stilles for retten for slike forbrytelser, slår justisminister Anders Anundsen fast i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Foreldelsesfristen fjernes på drap, incest og overgrep

Historisk vedtak i Stortinget i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapsmenn og seksualforbrytere kan aldri føle seg trygge på ikke å bli innhentet av loven, uansett hvor lang tid det er gått siden forbrytelsen skjedde.

I kveld vedtok nemlig Stortinget å fjerne foreldelsesfristen på forbrytelser mot draps-, incest- og overgrepsbestemmelsene i straffeloven.

Saker som allerede er foreldet, vil derimot ikke bli omfattet fordi Grunnlovens forbyr å gi lover tilbakevirkende kraft.

- Det skal ikke lenger være noen endelig grense for når man kan stilles for retten for slike forbrytelser. Det betyr at hvis det framkommer nye bevis i en sak, eller nye metoder å vurdere bevis på, så kan det settes i gang straffeprosess uansett når, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til NRK.

Vedtaket torsdag kveld hadde et bredt flertall bak seg i Stortinget og samlet alle partier. Det var den rødgrønne regjeringen som først utredet og sendte forslaget på høring, mens den blåblå fulgte opp med å programfeste den i sin regjeringserklæring.

Formelt ble vedtaket fattet etter forslag fra Kristelig Folkeparti og enstemmig innstilling fra justiskomiteen om å be regjeringen komme til Stortinget med lovforslag.

- De siste årene er det gjort store teknologiske fremskritt som gir oss mulighet til å finne gjerningspersonen etter lang tid gjennom for eksempel biologiske spor. Da er det avgjørende at det også er mulig å dømme gjerningspersonen, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

(NTB)