Foreldre betaler 200 mill. for en skole som skal være gratis

Norske barn skal ha gratis skolegang, men en undersøkelse viser at foreldrene i 2001 betalte i gjennomsnitt nesten 500 kroner for hvert av sine barn. Det er mer enn en fordobling på bare fire år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både lærere og foreldre ble intervjuet av Opinion As i fjor vår om betaling av obligatorisk undervisning. Undersøkelsen ble utført for Forsknings- og utdanningsdepartementet.

Tre av fire lærere rapporterte våren 2001 at det var betaling i deres klasser. På landsbasis utgjør dette 435000 elever, fordelt på 21500 klasser.

Tallet kan også være enda høyere, for nesten 90% av foreldrene mente de hadde betalt for barnas skolegang det siste året.

Dobling

Lærerne oppga at de tok inn gjennomsnittlig 494 kroner i året for hvert barn. Det tilsvarer 207 millioner kroner på landsbasis. Dette er mer enn det dobbelte av hva foreldrene betalte bare fire år før, i 1997. Betalingen da var 102 millioner kroner, men sammenlikningen er noe usikker på grunn av ulike metoder for undersøkelsene.

Den største delen av betalingen går til klasseturer, som for eksempel leirskoleopphold. I en av tre klasser er det vanlig.

Enda mer utbredt er betaling for dagsturer. Over halvparten av lærerne sier at det er fast takst i deres klasser.

Samlet sett går 70 prosent av betalingen til overnattingsturer, mens 20 prosent går til dagsturer. Resten, ti prosent, går til skolemateriell som skrive/tegnesaker og materialer i formingsundervisningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer