Foreldre ble ikke varslet om at skoledrosjen fyllekjørte med elever i baksetet

Foreldrene reagerer sterkt på at verken politiet, skole eller skyss-selskap varslet dem om hendelsen.

BURDE VARSLET: Katrine Grimnes ved Målselv lensmannskontor , forteller til Dagbladet at de stanset skoleskyss-sjåføren etter tips fra publikum. Mannen ble fratatt førerkortet og barna ble fraktet hjem med en annen taxi. Foredrene reagerer nå på å at de ikke fikk beskjed om hendelsen, og politiet vedgår at de burde ha varslet foreldrene om promillekjøringen. Foto: Nordlys.
BURDE VARSLET: Katrine Grimnes ved Målselv lensmannskontor , forteller til Dagbladet at de stanset skoleskyss-sjåføren etter tips fra publikum. Mannen ble fratatt førerkortet og barna ble fraktet hjem med en annen taxi. Foredrene reagerer nå på å at de ikke fikk beskjed om hendelsen, og politiet vedgår at de burde ha varslet foreldrene om promillekjøringen. Foto: Nordlys.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kan ikke lengre være trygg på at barna blir fraktet trygt til skolen, sier Mai-Britt Halonen til Dagbladet.  

En skoletransport ble tatt i promillekontroll fredag i 14-tiden, meldte Troms Folkeblad tidligere denne uka.

Halonens sønn var blant de tre skolebarna som skulle fraktes hjem fra den samiske skolen i Troms og til Lavangen kommune, da sjåføren som kjørte skoledrosjen ble stanset av politiet etter et tips om promillekjøring.  

- Biltilsynet ble kontaktet av noen som hadde møtt sjåføren på en bensinstasjon. Vedkomne reagerte på at det luktet alkohol, og at mannen satte seg inn i førersetet på en drosje. Utrykningspolitiet hadde en kontroll i nærheten og stanset maxitaxien, forteller politioverbetjent Katrine Grimnes ved Målselv lensmannskontor til Dagbladet.  

- Sjåføren i 50-årene blåste positivt i et alkometer. Førekortet ble beslaglagt, og mannen ble tatt inn til en blodprøve. Han er anmeldt, og det er opprettet en sak, sier Grimnes.  

Politiet kan ikke si noe om hvor høy mannens promille var før de har fått svar på blodprøvene, men sjåførens førerkort er beslaglagt inntil etterforskningen er ferdig.  

Dagbladet erfarer at mannen skal ha forklart at han drakk kvelden forut for kjøringen.  

 Sjåføren skal også ha fått førerkortet sitt inndratt ved en tidligere anledning for fartsovertredelser.  

- Foreldrene ble ikke varslet Halonens synes det er ille at  en sjåfør i påvirket tilstand har hatt anledning til å kjøre skolebarn:  

- Tankene har surret en del i det siste. Barn er det mest dyrebare vi som foreldre har. Det er ille at et transportselskap ikke skaffer seg skikka folk, sier Halonen til Dagbladet.  

- Jeg har ingen tillit til dette selskapet lenger. Det er uaktuelt at mitt barn fraktes videre av dem. Vi kan ikke være med på den usikkerheten, sier Halonen.  

Ifølge Halonen fikk ikke barna vite hva som hadde skjedd, men ble plassert på et helsesenter i påvente av neste drosje. Ingen av foreldrene ble varslet av verken politi, skole eller skyss-selskapet.  

De involverte foreldrene reagerer sterkt på at de ikke ble varslet om at sjåføren som skulle frakte barna deres hjem, kjørte i ruspåvirket tilstand:  

- Vi fikk først vite dette da vår sønn kom hjem. Han skulle egentlig komme hjem rundt halv tretiden, men kom ikke før halv fem. Det er bekymringsfullt at politiet ikke tenkte på at det var barn involvert, og at vi som foreldre burde ha blitt varslet, forteller Halonen.  

Dagbladet har vært i kontakt med foreldrene til de to andre barna som satt i bilen. De ønsker ikke å uttale seg, men reagerer sterkt på hendelsen.  

- Vi burde ha blitt kontakta. Vi trodde barna ble fraktet trygt til og fra skolen. Jeg vet ikke hva jeg skal si jeg, sier en av foreldrene til Dagbladet.  

- Beklager Politiet i Målselv beklager at de ikke kontaktet foreldrene:

ANSVARLIG: Troms fylkeskommune har leid inn transportselskapet Cominor for å stå for skoleskyss blant annet i Målselv kommune. Selskapet sier de nå vil vurdere samarbeidet med sin underleverandør: en av deres sjåfører ble tatt i med promille mens han fraktet skolebarn. Foto: Sylvi Granheim
ANSVARLIG: Troms fylkeskommune har leid inn transportselskapet Cominor for å stå for skoleskyss blant annet i Målselv kommune. Selskapet sier de nå vil vurdere samarbeidet med sin underleverandør: en av deres sjåfører ble tatt i med promille mens han fraktet skolebarn. Foto: Sylvi Granheim Vis mer

- En lærer ble varslet, men beskjeden gikk ikke videre. Det er åpenbart at politiet burde ha tatt kontakt med foreldrene, og vi beklager at det ikke ble gjort, sier Grimnes ved Målselv politikammer.  

Skolesjef i Målselv kommune, Eirik Myre, forteller til Dagbladet at de også beklager hendelsen:  

- Det var en rekke uheldige omstendigheter som førte til dette. Skolen fikk beskjed, men det var fredag ettermiddag, og den som fikk beskjed vurderte at barna var på vei hjem, og at saken hadde ordnet seg. I ettertid ser vi at det ville vært riktig å ringe foreldrene.  

- Dette er en veldig alvorlig sak. Vi har vært i kontakt med fylkeskommunen som er ansvarlig for skoleskyssen, sier Myre til Dagbladet. 

- Vuderer å bytte leverandør Troms Fylkeskommune har engasjert selskapet Cominor for skoleskyssordningen i  blant annet Målselv.  

Cominor bekrefter at det var en av deres underleverandører som stod for skyssen fra den samiske skolen og til Lavangen.  

Avdelingsdirektør for Cominor i Finnsnes, Einar Seljevold, forteller til Dagbladet at de nå må revurdere samarbeidet med denne underleverandøren:  

- Vi er nødt til å vurdere om vi skal bytte operatør, sier Seljevold til Dagbladet.

Ifølge han  fikk heller ikke selskapet vite alle omstendighetene rundt episoden: de visste blant annet ikke at det var barn involvert.  

- Det var svikt i meldingsrutinen. Foreldrene burde selvsagt ha vært varsla, forteller han.  

Troms Fylkeskommune har krav at det skal være alko-lås på transport som frakter skolebarn.  

Seljevold forteller at selskapet har alko-lås på alle bussene i selskapet, men at denne regelen ikke gjelder drosjene i selskapet.         

BEKLAGER: Skolebarna skulle fraktes fra den samiske skolen i Troms og hjem til Lavangen kommune. Skolen beklager at foreldrene ikke ble varslet om promillekjøringen. Foto: Sylvi Granheim.
BEKLAGER: Skolebarna skulle fraktes fra den samiske skolen i Troms og hjem til Lavangen kommune. Skolen beklager at foreldrene ikke ble varslet om promillekjøringen. Foto: Sylvi Granheim. Vis mer