BLE BORTFØRT: Sønnen til Eva ble bortført til Kosovo i 2008. Hun forteller at hennes lokale politidistrikt nektet å ta imot anmeldelsen om barnebortføring før det hadde gått nesten ett år. I september 2009 kom gutten tilbake til Norge ved hjelp av firmaet ABP World Group. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
BLE BORTFØRT: Sønnen til Eva ble bortført til Kosovo i 2008. Hun forteller at hennes lokale politidistrikt nektet å ta imot anmeldelsen om barnebortføring før det hadde gått nesten ett år. I september 2009 kom gutten tilbake til Norge ved hjelp av firmaet ABP World Group. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer

Foreldre blir nektet å anmelde barnebortføringer

Justisdepartementet har mottatt flere klager der politiet har nektet å ta imot anmeldelser om barnebortføringer. - Helt uakseptabelt, sier statssekretær i departementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Vi har fått inn flere klager som går på at folk ikke får anmeldt barnebortføringene til politiet, hvilket er helt uholdbart, sier Astri Aas-Hansen (Ap), statssekretær i Justisdepartementet.

- Politiet skal ta imot alle anmeldelser. Saker som gjelder barnebortføring er alvorlige og skal være høyt prioritert, sier hun.

• Les også: Sterk økning i antall bortførte barn i år

IKKE HOLDBART: Statssekretær Astrid Aas Hansen (Ap) mener det er helt uholdbart å nekte foreldre å levere inn en anmeldelse når deres barn er blitt bortført. Foto: Justisdepartementet
IKKE HOLDBART: Statssekretær Astrid Aas Hansen (Ap) mener det er helt uholdbart å nekte foreldre å levere inn en anmeldelse når deres barn er blitt bortført. Foto: Justisdepartementet Vis mer

• Les også: Vil ha strengere straffer for barnebortføring

Dagbladet har snakket med flere foreldre som forteller at de har hatt problemer med å få anmeldt bortføringen av sine barn. Leder i Bortført.no, Kjell Schevik, mener dette er et gjennomgående problem.

- Fikk ikke anmeldt Norske Eva forteller at det gikk nesten ett år fra hun forsøkte å anmelde bortføringen av sin sønn, til politiet ville ta imot anmeldelsen.

- Det stod folk bak meg i køen som skulle anmelde sykkeltyverier og som fikk komme inn med én gang, mens jeg måtte vente, sier Eva.

BLE BORTFØRT: Ørjan (2) ble bortført til morens hjemland i Asia i desember 2009. For halvannen uke siden kom han tilbake til Norge. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
BLE BORTFØRT: Ørjan (2) ble bortført til morens hjemland i Asia i desember 2009. For halvannen uke siden kom han tilbake til Norge. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Hennes sønn ble bortført til Kosovo i 2008. Arnstein Øyslebø fra Familiestiftelsen støtter kvinnens forklaring og opplyser at han fulgte henne til politistasjonen en av gangene hun ble avvist der.

- Jeg ringte Kripos og forklarte situasjonen etter avvisningen, og da fikk Eva plutselig levere anmeldelsen likevel, sier Øyslebø.

I over halvparten av sakene han er involvert i, forteller foreldre om vanskeligheter med å anmelde slike saker til politiet, opplyser han.

KRITISERER POLITIET: Martin Waage, Europa-sjef for sikkerhetsfirmaet ABP World Group, kritiserer politidistriktene i Norge for å være for treige med å sende over sakene til Kripos slik at de bortførte barna blir etterlyst internasjonalt. FOTO: TORBJØRN GRØNNING
KRITISERER POLITIET: Martin Waage, Europa-sjef for sikkerhetsfirmaet ABP World Group, kritiserer politidistriktene i Norge for å være for treige med å sende over sakene til Kripos slik at de bortførte barna blir etterlyst internasjonalt. FOTO: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Saken skal ha blitt henlagt av politiet. Deretter ble det lokale politidistriktet og Kripos kontaktet av ABP World Group som fikk saken gjenåpnet, ifølge Martin Waage, Europa-sjef i sikkerhetsfirmaet.

Avviser kritikken Det aktuelle politidistriktet avviser dette og hevder Eva ikke tok kontakt med dem angående bortføringen før sønnen hadde vært borte i nesten ett år. Sønnen til Eva kom tilbake til Norge ved hjelp av sikkerhetsfirmaet ABP World Group i september 2009.

- Selv om barnebortføringer i enkelte tilfeller ikke er straffbart, er det ikke slik at politiet kan nedprioritere disse sakene, sier Aas-Hansen.

- Politiet er for treige Martin Waage, Europa-sjef for ABP World Group, mener politidistriktene er treige med å få de bortføre barna internasjonalt etterlyst.
- Det verste politiet gjør utenom å la være å ta imot anmeldelser fra foreldre, er at de ikke sender sakene videre til Interpol for etterlysning, sier Waage.
- På den måten vil også muligheten for tilbakeføring via Haag-konvensjonen
minske betraktelig, opplyser han.