- Foreldre er for naive

Baksida av voksnes pilleforbruk er at barna våre nå doper seg på tabletter. Politidirektør Ingelin Killengreen er bekymret over barns forhold til tabletter og ber foreldrene følge bedre med barna sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ungdom synes det er greit å ta tabletter for å ha det gøy, så lenge foreldrene tar tabletter for å kunne fungere på andre måter, sier Killengreen.

Pillemisbruk er et av de største problemene politiet ser i sitt møte med ungdom. Stadig oftere møter de vanlige, velfungerende ungdommer som doper seg i helgene.

- Ruspillene er lette å få tak i, og politiet ser at det blir mer og mer vanlig at ungdom tar tabletter i stedet for å drikke alkohol, sier Killengreen.

I møte med foreldre eller politi bagatelliserer ungdom misbruket.

Forbilder

- Når foreldre tar piller for å få slappe av, sove eller for å fungere i det hele tatt, bruker barna det som begrunnelse for sitt eget pillemisbruk, sier Killengreen.

Killengreen mener foreldre må være mer bevisste på at de er forbilder for barna sine. Barna adopterer vanene våre, også når det gjelder pillespising, mener politidirektøren.

Ecstasypiller er for mange unge like vanlig som Paracet er for voksne. Ecstasy gir en opplevelse av økt energi og finnes i mange varianter.

- Ungdom som kjøper ecstasy vet aldri hva som er i tablettene de får med seg. Pillene kan være langt sterkere enn forventet, og da kan det gå galt, sier Killengreen.

Hun er også bekymret for det videre misbruket som ofte følger av partydop. Ungdom som tar ecstasy ei hel helg må ofte ta beroligende stoffer for å være klar for skolestart på mandag.

- Slik starter heroinmisbruket til mange harde narkomane, sier Killengreen.

Naive foreldre

I et møte med foreldre til ungdommer på Grorud i Oslo i går kveld oppfordret Ingelin Killengreen de frammøtte til å følge litt bedre med på hva ungdommene deres foretar seg.

- Foreldre er for naive. Når det gjelder barna våre tenker vi med hjertet, ikke med hodet, sier Killengreen.

Gode råd

- Politiet ønsker derfor at også foreldre skal gå ut på lørdagskvelden. Ungdom lever et helt annet liv enn det foreldre tror. Det er mange unge som er ute og ruser seg mens foreldrene tror at de sover over hos venner. Voksne har godt av å se litt av denne virkeligheten, så kan de kanskje stanse barna sine før det er for seint, sier Killengreen.

- Politiet kan ikke oppdra barna, det må foreldrene gjøre. Men vi skal hjelpe til, lover Killengreen.

Hun råder alle foreldre til å følge bedre med barna sine. Spør hvor de skal, sjekk om de sover der de har sagt at de skal sove, be dem komme inn og vise seg når de kommer hjem på fredags- og lørdagskvelden og hvis du har mistanke om at noe er galt: ta kontakt med politiet.

- Politiet kan hjelpe foreldre til å få stanset misbruket. Det er viktig at foreldre er mer observante og at de tar tak i problemet når de merker at noe er galt, sier Killengreen. Hun skjønner at mange er redde for å ta med seg barna sine på politistasjonen.

- Men dersom pillemisbruket fortsetter, kan det bli mer enn et møte med politiet, sier Killengreen.

ecstasy

  • Ecstasypiller finnes i mange ulike varianter med forskjellige merker og navn. Rusen gir økt energi og lykkefølelse. Kalles partydop fordi brukeren ikke kjenner trøtthetsfølelse.

  • Rusen kan framkalle angst og konsentrasjonsproblemer. Ecstasy er sterkt avhengighetsskapende. Langvarig bruk kan gi hallusinasjoner, og mange ungdommer trenger psykiatrisk hjelp etter bruk av ecstasy.

VÅKNE: - Ungdom lever et helt annet liv enn det foreldrene tror, sa politidirektør Ingelin Killengreen til foreldre til ungdommer på Grorud i Oslo i går.