Foreldre feilparkerer ungenes bil

Ei skolejente på 10 år i Stockholm er på kant med trafikketaten - mange år før hun selv har tatt i et ratt. Foreldrene registrerte bilen på henne og feilparkerte hver dag i nesten ni måneder. Resultatet: 366 847 kroner i gjeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke aktuelt å forsøke å drive inn kjempegjelden.

- Vi tror ikke det er noe vits å sende noe kravbrev til henne, sier sier Tapio Tuomainen, ved kemnerkontoret.

Det er lite svenske myndigheter kan gjøre for å få barnegjelden gjort opp når foreldrenes samvittighet ikke strekker til. Etter fem år blir nemlig gjelden strøket.

- Foreldre som registrerer bilen på ungene slipper nesten alltid unna, sier Tuomainen.

Stadig flere voksne i Sverige vet å utnytte hullene i systemet, til kemnerens store fortvilelse.

Barnegjeld

5000 svenske biler er nå registrert på barn under 16. Av 170 i Stockholm, skylder 16 barn penger. En ett år gammel gutt har parkert feil for 1350 kroner, mens en pike på fem skylder 21 605 kroner for veiavgift og 15 p-bøter. En sju-åring er ansvarlig for åtte feilparkeringer og avgifter, til sammen 9220 kroner.

Forrige uke tok myndightene beslag i en Mazda-91, siden den mindreårige eieren skylder 111 000 kroner. Pappaen var snar til å klage saken inn for retten, skriver Aftonbladet.

Går ikke her

Direktør Jon Fodstad i Trafikketaten humrer godt når han hører om de svenske tilstandene, men er samtidig lettet over at lure norske foreldre ikke kan benytte samme triks.

- Hos oss spiller det ingen rolle hvem som eier bilen, vi har den uansett, sier han til Dagbladet: på nettet.

Etter veitrafikklovens paragraf 38 kan kemneren beslaglegge biler når bøter og avgifter ikke blir betalt, uansett eierens alder.