- Foreldre kan for lite om barnas apper

Mann i 40-åra utga seg for å være ung jente på sosiale medier og lurte til seg nakenbilder, ifølge siktelsen.

EKSPERT PÅ INFORMASJONSSIKKERHET: Hans Marius Tessem er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) og leder for nettsida Slettmeg.no. Han kjenner godt til framgangsmåten fra overgrepssaken i Hedmark. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
EKSPERT PÅ INFORMASJONSSIKKERHET: Hans Marius Tessem er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) og leder for nettsida Slettmeg.no. Han kjenner godt til framgangsmåten fra overgrepssaken i Hedmark. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er viktig at foreldre har en god dialog med barna om mobil- og nettbruken. Mange har liten eller ingen peiling på appene barna har installert, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) og leder for nettsida Slettmeg.no, til Dagbladet.

170 000 bilder beslaglagt En omfattende overgrepssak er under opprulling i Hedmark. En mann i 40-åra har ifølge politiets siktelse brukt sosiale medier som Kik, Snapchat og Instagram for å lure til seg store mengder intime bilder fra unge jenter; så langt har politiet sikret seg 170 000 bilder og 3000 chattelogger.

Via falske profiler har den godt voksne mannen utgitt seg for selv å være ei ung jente og dermed vunnet ofrenes fortrolighet. Det var en far som til slutt anmeldte ham, og han sitter nå varetektsfengslet.

- Dette er en forferdelig trist sak, med en typisk framgangsmåte, der den voksne bygger seg opp tillit hos barna over tid, sier Tessem.

Han sier de voksne ikke alltid opererer slik av seksuelle motiver.

- Det kan også dreie seg om utpressing. En fyr kan sitte og bygge opp tillit i et år. Så får han barna til å sende bilder, men deretter blir tonen en annen, og han  bruker bildene til å presse ofrene for penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer