EKSPERT PÅ INFORMASJONSSIKKERHET: Hans Marius Tessem er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) og leder for nettsida Slettmeg.no. Han kjenner godt til framgangsmåten fra overgrepssaken i Hedmark. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
EKSPERT PÅ INFORMASJONSSIKKERHET: Hans Marius Tessem er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) og leder for nettsida Slettmeg.no. Han kjenner godt til framgangsmåten fra overgrepssaken i Hedmark. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer

- Foreldre kan for lite om barnas apper

Mann i 40-åra utga seg for å være ung jente på sosiale medier og lurte til seg nakenbilder, ifølge siktelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det er viktig at foreldre har en god dialog med barna om mobil- og nettbruken. Mange har liten eller ingen peiling på appene barna har installert, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) og leder for nettsida Slettmeg.no, til Dagbladet.

170 000 bilder beslaglagt En omfattende overgrepssak er under opprulling i Hedmark. En mann i 40-åra har ifølge politiets siktelse brukt sosiale medier som Kik, Snapchat og Instagram for å lure til seg store mengder intime bilder fra unge jenter; så langt har politiet sikret seg 170 000 bilder og 3000 chattelogger.

Via falske profiler har den godt voksne mannen utgitt seg for selv å være ei ung jente og dermed vunnet ofrenes fortrolighet. Det var en far som til slutt anmeldte ham, og han sitter nå varetektsfengslet.

- Dette er en forferdelig trist sak, med en typisk framgangsmåte, der den voksne bygger seg opp tillit hos barna over tid, sier Tessem.

Han sier de voksne ikke alltid opererer slik av seksuelle motiver.

- Det kan også dreie seg om utpressing. En fyr kan sitte og bygge opp tillit i et år. Så får han barna til å sende bilder, men deretter blir tonen en annen, og han  bruker bildene til å presse ofrene for penger.

- Gi veiledning Tessem oppfordrer foreldre til å være delaktige i barnas mobil- og nettbruk.

- Det er ikke snakk om at de skal overvåke barna; de har rett på et privatliv. Det handler mer om å vise deltakelse og gi veiledning - lære barna at de ikke skal stole blindt på at noen på sosiale medier er den de utgir seg for å være. Ved en slik framgangsmåte kan man gi barnet positive opplevelser med appene - som jo kan gi fantastiske muligheter, sier han.

Informasjonssikringseksperten beskriver en teknologi- og generasjonsmur mellom mange foreldre og barna.

- Mange forstår seg ikke på slike apper, og tror det er veldig komplekst. Vi hører ofte at foreldre ikke lar barna bruke Facebook før de er 13 år, men imens installerer og bruker barna apper som Kik, Snapchat og Instagram, som foreldrene ikke skjønner seg på. Men dette er ikke rakettfysikk, og alle kan sette seg inn i det, sier han.

Tessem sier Slettmeg.no nå og da får melding om overgrep som i Hedmark. Men han er veldig klar på at slike saker straks sendes videre til politiet.

- Vi har ikke lov til å drive egen etterforskning, og slike alvorlige saker må etterforskes ordentlig. Tar vi saken i egne hender, risikerer vi dessuten å ødelegge bevis, sier Hans Marius Tessem.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer