Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks år siden Sandy Hook-massakren

Foreldre, lærere og psykiater skjønte at noe var galt, men ikke hvor galt

Nylig offentliggjorte dokumenter viser hvordan masseskytteren Adam Lanza levde en isolert tilværelse fylt med forakt for andre mennesker.

MASSEDRAPSMANN: Adam Lanza tok sitt eget liv etter Sandy Hook-massakren. Foto: AP Photo/Western Connecticut State University, File
MASSEDRAPSMANN: Adam Lanza tok sitt eget liv etter Sandy Hook-massakren. Foto: AP Photo/Western Connecticut State University, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I morgen er det seks år siden den grufulle masseskytingen på barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut. Adam Lanza (20) drepte først mora, som han bodde sammen med. Deretter kjørte han de åtte kilometrene til barneskolen der han selv hadde vært elev som barn.

Inne på skolen skjøt og drepte han 20 små skolebarn og seks ansatte før han tok sitt eget liv. Etterforskerne konkluderte med at Lanza hadde opptrådt alene og fant aldri noen klare motiver.

Etter fem år i rettsapparatet og en beslutning i delstatshøyesteretten i Connecticut har avisa Hartford Courant endelig vunnet fram og fått utlevert 1.000 sider med dokumenter som etterforskerne beslagla i Lanzas hjem etter drapene.

Besatt av vold og drap

Dokumentene, som strekker seg over en tidsperiode på 15 år, beskriver en gutt som allerede som 3-åring i barnehagen hadde problemer med å knytte kontakt til andre barn fordi han slet med å lære å snakke. Siden skal han ha vist stadig mer antisosial oppførsel. Han skal ha uttrykt forrakt for andre mennesker, og vært besatt av menneskers evne til å begå vold og drap.

Avisa skriver at både foreldrene, lærere, rådgivere og psykiater så problemene til Lanza.

- Det er tydelig nå at ikke en eneste person fullstendig forsto hele bildet av hva han var i ferd med å bli, skriver Hartford Courant.

Gjerningsmannen Adam Lanza (20) brukte ørepropper som dempet ofrenes skrik under massakren på barneskolen Sandy Hook i USA . Video: Department of Emergency Services, Scanpix Vis mer Vis mer

Anklager om overgrep

Da andre barn ikke forsto ham som treåring skal han først ha blitt frustrert og svart med å slå, spytte og gråte. Men raskt skal han i stedet ha sluttet å prøve å kommunisere med de andre barna.

I dokumentene hevder også Lanza at leger forgrep seg på ham «minst et dusin ganger» og at foreldrene visste om det. Da han gikk i femte klasse skrev han et filmmanus som handlet om «det vakre i et romantisk forhold mellom en 10 år gammel gutt og en 30 år gammel mann».

Da han ble tenåring skal han ha utviklet en sterk aversjon mot visse typer klær, lyder og bevegelser. Dette skal ha isolert Lanza ytterligere fra jevnaldrende som kledde seg og laget lyder han ikke taklet. Etter hvert fikk han hjemmeundervisning av mora.

I dokumentene ga hun uttrykk for at det var bra for sønnen fordi han «var mye mer avslappet hjemme». Hjemme skal Lanza imidlertid ha tilbrakt mesteparten av tida med å låse seg inne på soverommet sitt og nekte mora adgang. Da han var 14 år, hadde han stort sett bare kontakt med andre dataspillere online. En psykiater advarer i dokumentene om at han er i ferd med å bli en enstøing som er bundet til hjemmet.

- Forakt

Inne på gutterommet skal Lanza, ifølge dokumentene, ha brukt endeløst med timer på å spille voldelige dataspill. Til tider ga han også uttrykk for et svært mørkt verdensbilde overfor andre spillere.

- Jeg har ustanselig ingenting annet en forrakt for menneskeheten. Jeg har har vært desperat etter å føle noe positivt for noen hele mitt liv, skrev Lanza til en annen spiller og fortsetter:

- Alle er vanligvis avskyelige mennesker, og det skapte en aura av uttallige negative følelser hos meg. Du var et pusterom fra det. Tidlig kom du med flere referanser til massemord på en måte folk vanligvis ikke gjør. Det appellerte til meg umiddelbart.

På datamaskinen til Lanza fant også etterforskerne en detaljert oversikt over 400 massedrap helt tilbake til 1786.

- Forstyrret liv

- Det er ikke én ny overraskende avsløring i dokumentene, men de underbygger det generelle inntrykket av det forstyrrete livet han levde, som jeg tenker at kan hjelpe psykiatere, psykologer og forskere, sier psykiateren Harold Schwarz til Associated Press.

Han er medlem av utvalget i Connecticut som ble nedsatt for å komme med anbefalinger om mental helse og sikkerhet etter Sandy Hook-skytingen.

Schwartz mener det Lanza skrev mot slutten av livet tyder på at han ikke bestemte seg for å begå skytingen før kort tid innen han faktisk gjorde det. På dette kan han ha slitt med anoreksia og men mulig hjerneskade. Han understreker også at mange som sliter med de samme mentale lidelsene som Lanza, ikke er voldelige.

- Den uvanlige oppførselen forklarer ikke massedrap. Vi kan spekulere. Jeg tror han var en som følte seg ektremt maktesløs, veldig utilpass i samfunnet, og kanskje det resulterte i mye sinne mot samfunnet. Dette kan ha vært hans måte å slå tilbake mot en kultur han følte han ble påtvunget, sier psykologen Peter Langman, som har skrevet bøker om skoleskyttere, til AP.

Folk strømmer til våpenbutikkene for å handle før Obamas varslede innstramminger i lovene. Våpenselger David Petronis driver butikk i Mechanicville i New York. Her viser her fram et Bushmaster maskingevær. Video: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!