Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krav fra LO-leder Hans Christan Gabrielsen:

- Foreldre må få full lønn

LO-leder Hans Christan Gabrielsen har et tydelig krav til Erna Solberg. Hun må sørge for at arbeidstakere og foreldre som må være hjemme på grunn av corona er sikret full lønn.

TYDELIG KRAV: LO-leder Hans Christian Gabrielsen krever at alle som må være hjemme på grunn av corona sikres full lønn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TYDELIG KRAV: LO-leder Hans Christian Gabrielsen krever at alle som må være hjemme på grunn av corona sikres full lønn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Utbruddet av coronaviruset har skapt mye utrygghet i befolkningen. Når folk føler utrygghet for sykdom, er det viktig at de føler trygghet for lønn og inntektssikring. Dette må myndighetene bidra til sier leder i LO, Hans-Christan Gabrielsen til Dagbladet.

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO sa akkurat til Dagbladet at de vurderer det slik at foreldre ikke har rett til verken sykepenger eller omsorgspenger om skolen stenger.

TILTAK: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møtte Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Oslo, 12. mars. Video: Ørjan Ryland Vis mer

Det vil sette arbeidstakere i en svært vanskelig situasjon - og kan i verste fall bidra til mer smittespredning, mener Gabrielsen.

- Hvis folk føler utrygghet for inntektssikring, kan de føre til at de går på jobb selv om de burde hold seg hjemme. Derfor er dette viktig også for å hindre spredning.

- Regjeringen må legge fram tiltak som sørger for at arbeidstakere og bedrifter ikke fatter dårlige folkehelsebeslutninger på grunn av økonomisk usikkerhet, sier han.

Må sikre full lønn

For å unngå dette mener Gabrielsen at regjeringen må presisere at alle som settes i karantene må kunne være hjemme med full lønn.

Det samme gjelder for arbeidstakere som må være hjemme for å ta vare på barn fordi skoler og barnehager stemmer.

- Det må være tydelige felles regler knyttet til alder og andre forhold, slik at reglene er avklart, og det må utløse støtte fra Nav. Det er urimelig at ansatte som får pålegg om karantene skal behandles annerledes enn de som er hjemme fordi barnehager og skoler stenger, sier han.

Får støtte

Kravet får støtte også fra Mette Nord i Fagforbundet og også SV-leder Audun Lysbakken.

- Når både skole og barnehager nå stenger og det er behov for å være hjemme og passe egne unger, må det være trygghet for inntekt slik at folk kan betale regningene sine. Om det ikke kommer tiltak for å utvidet omsorg- og sykepenger vil det være helt absurd. Da vil det få andre, store samfunnsmessige konsekvenser. Det er viktig at man ikke skaper mer utrygghet nå, sier Nord til Dagbladet.

- Farlig signal: Audun Lysbakken frykter at foll vil gå på jobb når de ikke burde fordi de kan miste lønn. Foto: Hans Arne Vedlog
- Farlig signal: Audun Lysbakken frykter at foll vil gå på jobb når de ikke burde fordi de kan miste lønn. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Hun mener det er selvsagt at foreldre som må være hjemme fordi barnehager og skoler stenger, må godtgjøres.

- Her må regjeringen trå til for å få oppslutning om at vi skal være lojale mot smitteverntiltakene, sier hun.

- Vi forventer at regjeringen kommer med en kraftfull pakke som sikrer økonomien til privatpersoner som må være hjemme fordi skoler stenges, eller at de permitteres, sier Audun Lysbakken.

Han er kritisk til NHOs uttalelse.

- Det er et svært farlig signal å sende nå, og kan i verste fall føre til at folk går på jobb når de ikke burde det. Jeg forventer at regjeringen forsikrer folk om at de kan stole på at deres private økonomi blir tatt vare på.

Krav ved permittering

Reiseliv, hoteller og flere andre bransjer opplever allerede store økonomiske problemer som følge av smittespredningen.

LO lederen er også opptatt av at arbeidstakere må være sikret ved permittering.

Tirsdag varslet regjeringen at de endrer permitteringsregelverket slik at bedriftene får en kortere periode der de må betale ut dagpenger til ansatte ved permittering.

Regjeringen endrer permitteringsregelverket slik at bedriftene får en kortere periode der de må betale ut dagpenger til ansatte ved permittering.

- Vi støtter tiltak som letter byrden for virksomheter som må permittere, også endringer i permitteringsregelverket. LO kan imidlertid ikke akseptere at endringer i permitteringsregelverket reduserer arbeidstakernes inntekter. Denne byrden må bæres av fellesskapet, sier Gabrielsen som sammen med NHO i dag har vært i møter med både nærings- og arbeidsministeren.

Han sier staten må tre inn å påta seg det økonomiske ansvaret som arbeidsgiver har etter loven.

- Det innebærer at perioden arbeidstakere mottar full lønn ikke forkortes som følge av at arbeidsgiverperioden forkortes, sier han.

Gabrielsen var tidligere i uka svært kritisk til at de første tiltakene fra regjeringen for å bøte på de økonomiske konsekvensene av corona-smitten, ble lagt fram uten at regjeringen hadde vært i kontakt med LO.

- Nå forventer jeg nær og tett dialog med arbeidslivets parter. Jeg føler meg trygg på at den beskjeden har gått inn, sier han.

Hele Norges coronakart