- Foreldre må være tydelige

Barneombud Trond Waage vil ha tydelige voksne som tar seg tid til barna, og som ikke prøver å kjøpe seg bort fra sin dårlige samvittighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er det noe vi vet, så er det at barn trenger tydelige voksne. Med det mener jeg ikke at de skal innføre samme oppdragelse som barn fikk på 50-tallet. Barn trenger tydelighet gjennom dialog, samhandling og avtaler, sier Waage.

Samtidig som han jobber for at barn skal få mer makt og innflytelse i samfunnet, advarer han foreldre mot å kapitulere på hjemmebane.

Kjøpepress

Waage kan konstatere at Barneombudet i de siste åra har fått stadig flere henvendelser om kjøpepress.

Frykten for å skille seg ut og foreldrenes dårlige samvittighet fører til at enkelte barn får nesten hva de vil.

- Om du går til en seksåring i dag, finner du et barneværelse som er overfylt av de voksnes dårlige samvittighet, sier Waage.

Ifølge Waage er mange voksne så redde for at barnet skal skille seg ut at de ikke våger å si nei når barna kommer og ber om penger,

- Barna blir familiens utstillingsvindu, og alt blir gjort for at dette prosjektet skal bli vellykket. Voksne er redde for at barnet deres skal skille seg negativt ut og bli taperen uten venner. Industrien vet at dette er følelsesmessig sårbart for foreldrene og tilbyr sine løsninger, sier Waage.

- Trenger tid

Barna som ringer til Barneombudet, ringer på ingen måte fordi de ikke får nok klær og leker.

- Det barna ønsker er mer tid sammen med foreldrene. Bare på denne måten kan de få veiledning og råd fra foreldrene. Da blir ikke barna overlatt til seg selv, sier Waage, og presiserer at det ikke vil si at de voksne skal prøve å bli mest mulig lik barna sine.

- Når far kommer etter sønnen med rullebrett og saggebukse, har han abdisert fullstendig. Det er en feilslått foreldrerolle, sier han.

TAR KONTROLLEN: Mange foreldre har dårlig samvittighet fordi de bruker for lite tid sammen med barna sine. Barna utnytter foreldrenes dårlige samvittighet for å skaffe seg mer makt i hjemmet.