Dømt psykiater slaktet stjernepsykologer

Foreldre mistet omsorgen i fem år

I 2014 underkjente psykiateren rapporten som kunne ha gitt foreldrene barna tilbake. I april i år ble han dømt for overgrepsbilder av barn.

FEM ÅRS KAMP: Barnevernet tror ikke lenger at Tønsberg-mora er voldelig mot sine barn. I snart fem år har hun og ektemannen kjempet for å få alle sine barn hjem igjen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
FEM ÅRS KAMP: Barnevernet tror ikke lenger at Tønsberg-mora er voldelig mot sine barn. I snart fem år har hun og ektemannen kjempet for å få alle sine barn hjem igjen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TØNSBERG (Dagbladet): Da mora kom hjem fra et styremøte, raste hele hennes verden sammen. Mannen hennes var borte. Barna var borte. Bare politiet var der og ventet på henne.

Marerittet startet en fredag i september 2013 for familien fra Tønsberg. Et mareritt som de fremdeles ikke har våknet fra.

Barnevernet hadde mottatt en bekymringsmelding om vold, og politiet gikk til aksjon mot familien.

- Å bli kastet på glattcelle var en ydmykende og rystende opplevelse, sier mora. Først i februar 2016 ble hun frikjent for grove voldsanklager av en enstemmig lagmannsrett - grov vold hun hele tida har stilt seg uforstående til at hun skal ha utsatt sine barn for.

I dag, nær fem år seinere, bor fremdeles familiens to yngste barn i fosterhjem.

BBC-dokumentar

REAGERER: Tidligere barneombud Reidar Hjermann. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER: Tidligere barneombud Reidar Hjermann. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Fra forrige lørdag fikk millioner av tv-seere over hele verden se en halvtimes dokumentarBBC World om norsk barnevern: «Norway's silent scandal».

Tønsberg-mora er intervjuet av BBC i dokumentaren som retter skarpt fokus mot en norsk psykiater som har jobbet mye innen barnevernsfeltet, blant annet som medlem i Barnesakkyndig kommisjon (BSK).

Psykiateren ble i april i år ble dømt til 22 måneders fengsel for nedlasting og deling av rundt 200 000 overgrepsbilder og 4000 timer video av mindreårige, helt siden midten av 1990-tallet.

Han har anket over straffutmålingen, og dommen fra Oslo tingrett er dermed ikke rettskraftig.

Både familiens advokater og fagfolk mener alt kunne ha vært annerledes om ikke denne psykiateren, sammen med et annet medlem av BSK, hadde klubbet ned sakkyndigerapporten de anerkjente psykologspesialistene Reidar Hjermann og Magne Raundalen hadde utarbeidet om Tønsberg-familien.

En rapport som konkluderte med at barna ikke har levd i et voldsregime, at foreldrenes omsorgsevne er god nok og at barna burde tilbakeføres til sitt biologiske opphav.

Dagbladet var til stede i Tønsberg tingrett denne uka for å følge foreldrenes kamp for å få sine to yngste barn, som fremdeles bor i fosterhjem, tilbakeført. BBC-dokumentaren ble tema i retten.

- Forfjamset

Mors advokat, Victoria Holmen, hevdet at domstolen, i lys av domfellelsen av psykiateren, i stor grad bør se bort i fra BSKs underkjennelse av Raundalens og Hjermanns rapport.

Prosessfullmektig for Tønsberg kommune, advokat Simen Tveten, uttalte i retten at kommunen har stor forståelse for at man ikke har tillit til den domfelte psykiateren.

Tidligere barneombud Reidar Hjermann visste ikke at den domfelte psykiateren var en av to sakkyndige i Barnesakkyndig kommisjon som i november 2014 underkjente sakkyndigerapporten han hadde skrevet sammen med nestor i norsk barnepsykologi, Magne Raundalen.

Ikke før BBC nylig gjorde ham oppmerksom på det.

- De la fram brikke for brikke. Da dette kom fram, reagerte jeg med stillhet. Så sa jeg «interesting», forteller Hjermann og fortsetter:

- Jeg ble forfjamset. Kommisjonsuttalelsen fra denne psykiateren var jo sterkt bidragsytende til at disse barna ikke fikk vokse opp hjemme hos sin mor og far, slik Raundalen og jeg mente at de burde, sier Hjermann til Dagbladet.

Fortvilet

Hjermann synes det er vanskelig å si noe om hvorvidt hans omfattende nedlastingen av overgrepsmateriale har hatt betydning for psykiaterens faglige vurderinger.

- Det finnes råtne egg i alle kurver, og det har hendt at folk med skjeletter i skapet har levert godt arbeid, men jeg må si jeg undrer meg over hans evne til empati og innlevelse i andre mennesker. Det han har gjort er aldeles redselsfullt. For hvert bilde av overgrep mot barn han har lastet ned, har han vært med på å legitimere og opprettholde en gigantisk kriminell industri av grusomheter mot barn, sier Hjermann.

Psykologen legger ikke skjul på at han ble både fortvilet og forbannet over BSKs underkjennelse av sakkyndigerapporten.

- Jeg skal ikke legge skjul på at det var en fornedrelse å få ei slik skrape fra kommisjonen. Samtidig var jeg fortvilet fordi dette gjorde at denne familien til dags dato ikke har fått tilbake alle sine barn, og at barna er blitt frarøvet muligheten til å vokse opp hos sine foreldre. Nei, den relativt omfattende rapporten vår, som jeg fremdeles står hundre prosent inne for, fikk ikke den betydningen vi hadde håpet på.

Hjermann hadde tungt for å svelge at den domfelte psykiateren og hans kollega i BSK mente at rapporten han hadde skrevet sammen med Raundalen var partisk.

- For meg framsto det som en underlig og dårlig begrunnet påstand. Klart vi er partiske. Vi er partiske med barna. Hele tida. Det er vårt oppdrag.

- Rutiner fulgt

Ifølge leder for BSK, Katrin Koch, har de to kommisjonsmedlemmene som vurderte Hjermann og Raundalens rapport fulgt gjeldende retningslinjer, og var samstemte i sin vurdering.

Den domfelte psykiateren fratrådte kommisjonen i februar 2017.

- Det ble umiddelbart gjennomgått rundt 25 saker som vedkommende hadde behandlet. Saksbehandlingsregler og -rutiner ser ut til å ha blitt fulgt i alle saker, og avvik i forhold til de øvrige medlemmenes arbeid er ikke blitt registrert, sier Koch.

Psykiaterens forsvarer, advokat Svein Holden, framholder at hans klient ikke har vært alene i sine vurderinger.

- Det er viktig å understreke at Barnesakkyndig kommisjon vurderer om avgitte rapporter er av en slik kvalitet at blant annet rettssikkerhet, faglighet, etiske betraktninger og kritisk anvendelse av metoder er ivaretatt, sier Holden og fortsetter:

- Kommisjonen uttaler seg med andre ord ikke om hvem som bør ha omsorg i den enkelte sak. I tillegg er det alltid minst to medlemmer som samlet står bak kommisjonens uttalelse. For øvrig vil jeg minne om at retten foretar en selvstendig vurdering av sakkyndiges og kommisjonens arbeid. Jeg tror derfor man bør være forsiktig med å overvurdere min klients betydning for utfallet i enkeltsaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer