Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreldre nekter skyld i «Norges groveste overgrepssak»

Begge foreldrene erklærte seg ikke skyldige da ankesaken startet i Eidsivating lagmannsrett mandag.

NEKTER SKYLD: En mor og en far ble i Øvre Romerike tingrett i fjor dømt til 17 års fengsel for grove seksuelle overgrep mot sine tre sønner. De nekter fortsatt straffskyld i Eidsivating lagmannsrett i dag. Her er advokat Gunhild Lærum(t.v.), statsadvokatene Petter André Johansen og Anne Siv Åvitsland
Foto: Peter Talos / NTB Scanpix.
NEKTER SKYLD: En mor og en far ble i Øvre Romerike tingrett i fjor dømt til 17 års fengsel for grove seksuelle overgrep mot sine tre sønner. De nekter fortsatt straffskyld i Eidsivating lagmannsrett i dag. Her er advokat Gunhild Lærum(t.v.), statsadvokatene Petter André Johansen og Anne Siv Åvitsland Foto: Peter Talos / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren (40) og faren (30) avviser kategorisk tiltalen for årelange seksuelle overgrep mot deres to felles sønner og kvinnens sønn fra et tidligere forhold. Saken ble i tingretten i mai i fjor omtalt av aktor, statsadvokat Petter André Johansen, som «Norges groveste overgrepssak».

Etter å ha blitt dømt til 17 års fengsel i Øvre Romerike tingrett
, anket de dommen på stedet. I dag startet rettssaken i Eidsivating lagmannsrett, der begge foreldrene nektet straffskyld.

- Nei, svarte begge de tiltalte da lagdommer Bernt Krohg spurte dem om hvordan de stilte seg til skyldspørsmålet.

Tiltalen inneholder beskrivelser av overgrep og grov vold som skal ha blitt begått i en årrekke på forskjellige steder familien har bodd.

Øvre Romerike tingrett hadde full tillit til barnas forklaringer og dømte foreldreparet til 17 års fengsel. Forklaringene var sammenhengende og detaljerte i en slik grad at retten mente det ikke var mulig å gi slike opplysninger uten å ha vært til stede selv.

Video- og lydopptak Ingen av de tre guttene kommer til å møte i lagmannsretten for å forklare seg, men retten har satt av fire dager til avspilling av video- og lydopptak av avhørene de ga under etterforskningen i forkant av tingrettssaken.

Sentralt for aktoratet er også tegninger guttene har laget, som skal vise overgrep de skal ha blitt utsatt for. Det finnes verken beslag eller andre tekniske beviser for at overgrepene har funnet sted.

Ifølge tiltalen startet overgrepene da de yngste barna bare var ett og to år gamle.

Streng straff 16. mai i fjor ble de to foreldrene i Øvre Romerike tingrett dømt til 17 års fengsel. Dommen var den strengeste som er blitt avsagt i en overgrepssak i Norge. I Alvdal-saken ble moren dømt til 15 års fengsel.

Som i mange andre overgrepssaker var det ingen fysiske bevis som knyttet de tiltalte til overgrepene påtalemyndigheten mente de hadde begått. Det var ord mot ord. Retten tillagte ikke foreldrenes forklaringer noe vekt, og barna ble trodd.

Tingretten mente det var hevet over enhver rimelig tvil at foreldrene har forgrepet seg seksuelt på barna.

- «Handlingene har vært smertefulle for barna, og de har ikke hatt mulighet for å komme seg unna», sto det blant annet i dommen.

Retten finner det også bevist at foreldrene hadde sex med hverandre i barnas påsyn.

(NTB)