- Foreldre ødelegger barna sine

- Det er foreldrenes skyld når ungdom utvikler seg til å bli bortskjemte individer som ikke vil bidra til fellesskapet, sier lærer Karl Fredrik Sande ved Fjell ungdomsskole utenfor Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om den såkalte glasurgenerasjonen - ungdom som er vant til å applauderes fram av foreldrene sine uten å bli stilt krav til. Fagpersoner mener resultatet er unge med oppblåste ego og liten interesse for å bidra til fellesskapet.

Bekymret

Lærer Karl Fredrik Sande er en av dem som bekymrer seg. Gjennom 20 år har han arbeidet med ungdom både på jobb og privat. Som lærer ved Fjell ungdomsskole og fotballtrener ser han en utvikling som han ikke synes noe om.

- Barn blir fortalt fra de er små at de står i sentrum og at alt dreier seg om dem. De blir oppfordret til å gjøre det som føles best for dem selv. Det er en kolossal misforståelse. Ethvert menneske er en del av den store sammenhengen. Lærer vi ikke det til våre barn, vil de få store problemer i møtet med den virkelige verden, sier Sande.

- Både i skole- og idrettssammenheng er en slik tankegang absurd. Når hver elev krever å bli behandlet som de var verdens navle, blir oppgaven som lærer umulig, sier Sande.

I lagidrett skaper en selvsentrert tankegang store problemer.

- Skal 11 fotballspillere realisere seg selv på banen som individ, spiller vi ikke lenger fotball. Verdien av en spiller blir målt ut fra det de gir inn til fellesskapet. Det har mange unge vansker med å forstå, sier Sande. Men læreren ønsker ikke å klandre ungdommen. Det er foreldrenes feil, mener Sande.

- I utgangspunktet er slike holdninger foreldrenes feil. Det har med oppdragelse å gjøre. Jeg tror ikke ungdommen nå er så veldig annerledes enn slik vi var. Men de må bli stilt krav til.

Ulempe eller fordel?

Loveleen Rihel Brenna er leder i Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG).

- Spørsmålet er om det er en ulempe eller en styrke å ha bevisste barn med selvtillit? Vi må fokusere på den utfordringen de representerer, og diskutere hvordan vi skal møte dem, sier hun.

SE, DE MÅKER: På fotballtrening med Karl Fredrik Sande må ungene selv måke banen før de får spille. - Det er viktig at de lærer å ta i et tak for fellesskapet, sier Sande.