New Zealand

Foreldre overstyrt i corona-drama

Da legene gjorde seg klare for å redde den lille gutten, sa foreldrene nei.

NEKTET: Foreldrene sa nei til legene på sykehuset i Auckland i New Zealand. Foto: Shutterstock/NTB
NEKTET: Foreldrene sa nei til legene på sykehuset i Auckland i New Zealand. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I slutten av forrige uke ble det kjent at et foreldrepar i New Zealand hadde ett kriterium for å gjennomføre en livsviktig operasjon på deres fire måneder gamle baby.

De skulle bare bruke blod fra noen som ikke har vaksinert seg mot coronaviruset.

Den fire måneder gamle babyen har en medfødt hjertefeil, og trengte plutselig en akutt hjerteoperasjon for å overleve.

Men operasjonen ble forsinket av foreldrene, som insisterte på at gutten deres bare skulle ha blod fra donorer som ikke er vaksinert mot covid-19.

Det førte til at New Zealands helsetjeneste måtte fremme en søknad om vergemål for den lille gutten, slik at de kunne få muligheten til å overstyre foreldrene i bestemmelsen.

Trengte akutt hjerteoperasjon

Nå har en dommer godkjent søknaden om midlertidig verge for gutten, som ikke kan identifiseres av juridiske årsaker.

Han vil forbli under statens verge til han har blitt frisk etter operasjonen, melder CNN.

Retten utnevnte også to leger til å ha hovedansvaret for gutten under, og etter operasjonen, samt administreringen av blod til blodoverføring, ifølge rettsdokumenter.

SKUTT I ANSIKTET: En Thailandsk mann ble hastet til sykehuset etter å ha skutt seg selv i ansiktet med harpun. Video: Kameraone. Reporter: Andrea Viland Ask Vis mer

Klar beskjed fra helsetopp

Foreldrene til babyen skal tro at «covid-blod» forårsaker uventede dødsfall relatert til blodoverføringer, melder CNN.

I intervjuet sa de at sønnen har Pulmonal stenose, som ifølge Foreningen for hjertesyke barn er en forsnevring av lungeklaffen eller området rett over eller rett under klaffen.

Det betyr at høyre ventrikkel må arbeide hardere for å pumpe oksygenfattig blod til lungearterien.

- Vi vil ikke ha blod påvirket av vaksinasjon. Alt annet legene ønsker å foreta seg er greit for oss, skal faren ha sagt.

Helsetjenestens advokat, Paul White, sa i en uttalelse til retten at et barn i en slik tilstand ville vært operert for flere uker siden under normale omstendigheter. Uttalelsen skal være basert på vurderinger av medisinsk fagpersonell.

Da foreldrenes advokat, Sue Grey, snakket med CNN fredag, bekreftet hun at sykehuset har sendt en tekstmelding til henne etter operasjonen.

Der sto det alt hadde gått bra og at sønnen er i god behold.

Politiet til sykehuset

Politiet ble tilkalt av sykehuset torsdag etter at babyens foreldre hindret leger i å ta blod fra den lille gutten for testing, eller utføre en røntgenundersøkelse av mageregionen, samt gi bedøvelser.

På grunn av guttens alvorlige situasjon, kom myndighetene ut med en kjennelse torsdag kveld, hvor de beordret foreldrene til å stoppe å hindre legene.

Da hendelsen ble kjent dukket det opp en rekke demonstranter utenfor det lokale sykehuset i Auckland, som støttet foreldrenes coronanekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer