Foreldre på flatfylla i Syden

Mens moren lå overstadig beruset, måtte Den skandinaviska turistkyrkan på Playa del Inglés ta hånd om spedbarnet i ferieparadiset Bahia Feliz. Feriefylla er utbredt, og ungene er ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vondt å se de unge ofrene for feriefylla, sier sjømannsprest Gunnar Ellingsen i Den norske sjømannskirken på Gran Canaria.

Barnevernet blir sjelden varslet om vanskjøttede feriebarn.

Når mor og far setter seg på Syden-flyet med barn, starter feriedrømmen - som regel. Men noen ganger går det veldig galt.

Tidlig i sommer ble beboerne på et hotell i Bahia Feliz skremt opp av langvarig spedbarnsgråt. Ungen skrek så lenge at naboene kontaktet turoperatøren.

- Vi hørte fra utsiden av leiligheten at barnet bare gråt og gråt, sier servicemanager Michel Lund Jensen hos Star Tour.

Sammen med folk fra turistkirken på Playa del Inglés tok Star Tour seg inn i leiligheten. Der fant de et barn under ett år, og en mor som var så full at hun ikke kunne ta hånd om barnet.

- Turistkirken tok hånd om barnet under ferieoppholdet. Mor tok med barnet sitt hjem, men vi sørget for at hjelpeapparatet hjemme sto klart, sier Lund Jensen.

Barn på bar

Verken denne eller andre historier om vanskjøttede barn overrasker sjømannspresten på Gran Canaria.

Eksemplene:

På et SAS-fly, skjærtorsdag i år: Far og sønn er på vei hjem til Norge. Faren tømmer to sixpacker med øl, og er så full at han må spørre om hjelp til å stille klokka. Sønnen på rundt fem stirrer apatisk i setet foran seg gjennom hele turen.

På charterfly i sommer: En aggressiv far drikker taxfreesprit og lager kvalm på vei fra Gardermoen til Middelhavet. Sønnen på fem- seks år blir så redd at kabinpersonalet må ta hånd om ham. Barneombudet og barnevernet gransker saken.

Gran Canaria i 2000: Mor med en 8 år gammel sønn var full allerede før hun gikk på flyet. Hun måtte bæres ut av flyet, og tilbrakte ei fuktig uke på hotellet mens andre turister tok seg av gutten.

På charterfly i 2001: Mor og far var så fulle om bord på Syden-flyet at hele familien ble stanset på flyplassen, og sendt rett hjem igjen. Barneombudet og barnevernet gransker.

Naxos, sommeren 1998: Foreldrepar drikker seg snydens på strandbaren. Sønnen (6) må ta seg av søsteren sin på 3 hele dagen.

Gran Canaria i år: 5-åring påtreffes gående gatelangs i et større turistsentrum seint på kvelden. Hjemme i leiligheten sitter mor og far og drikker tett.

Gran Canaria i år: En annen 5-åring påtreffes på barrunde sammen med mor og far, seint på kvelden i et større turistsentrum.

- Det er vondt å se disse barna. De blir sky og trekker seg inn i seg selv, sier Gunnar Ellingsen. Han har sett det meste av tragiske ferieskjebner på sine første fire år på ferieøya.

- Vi ser barn som vandrer gatelangs på natta mens mor og far drikker, og barn som er med foreldrene på barrunder, sier Ellingsen.

Sjømannskirken samarbeider tett med reiseoperatørene og det norske konsulatet, og prøver å snakke til foreldrene - samtidig som barna tas hånd om og sendes hjem til Norge.

- Barna trekker seg inn i seg sjøl. Vår oppgave er å være hos dem, og snakke med barna.

Ellingsen ser at det oftest går galt når mor - eller helst far - reiser aleine med barn.

- Når foreldrene kommer fulle av flyet her nede, er det for trist.

Som regel får turoperatørene barna eller hele familien sendt hjem. Norske konsulater og ambassader blir koblet inn i ekstreme tilfeller.

- Vi prøver å hjelpe så godt vi kan, sier visekonsul Gry Rustad på Gran Canaria. Konsulatet varsler familien i Norge, og i spesielle tilfeller varsles også norsk barnevern.

Europeiske Reiseforsikring får innmeldt 10- 12 av de mest graverende sakene gjennom året. - Problemet med barn og fyll er nok mye større, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Sender sykepleier

- Turoperatør og medreisende tar kontakt når de ser at barna går for lut og kaldt vann. I enkelte tilfeller sender vi sykepleier ned for å ta hånd om barna, til tross for at dette normalt ikke dekkes av reiseforsikringen.

I noen tilfeller går det helt galt, allerede på flyet.

- Far og mor kommer dritings ut av flyet, og ofte fortsetter ferien på samme måte. Også onkel, tante, besteforeldre eller andre tillitspersoner som har med barn på tur, kan havne på fylla, sier Vennesland.

VANSKJØTTET: Flere unger opplever at foreldrene drikker seg overstadig beruset i Syden. I ekstreme tilfeller er foreldrene så fulle at de ikke greier å ta seg av ungene sine.