Foreldre raser mot barnehagers utkastelsestrussel

Mener FUS Trygge Barnehagers betalingsrutiner er for strenge. - Det er helt normalt å betale om en vil kjøpe en vare eller tjeneste, svarer motparten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldre med barn i to private barnehager i Oslo raser mot FUS Trygge Barnehagers betalingsrutiner.

Betales det ikke innen fristen, kommer det raskt inkassovarsel og trussel om utkastelse av barna.

- Betalingsfrist er den første i hver måned, og kun to uker senere kom inkassovarsel og trussel om utkastelse. Jeg trodde det var vanlig å først få purring, sier Kjersti Engen Marsdal til Dagsavisen. Hun har sine to barn på fem og to og et halvt år i Asperud barnehage.

Stipendiat Jon Chr. Fløysvik Nordrum ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo mener praksisen er ulovlig.

- Barnehager har ikke adgang til å si opp barnehageplass på grunn av betalingsmislighold, skriver han i et blogginnlegg på uio.no.

Til Dagsavisen sier han at problemet er at det er et svært kaotisk regelverk på dette området.

- Truer barna Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, reagerer sterkt på denne praksisen. Spesielt med at det umiddelbart trues med å ta barnehageplassen fra barnet.

- Dette er å true barnet med straff for en forsinkelse de voksne har ansvaret for, sier han til NTB.

- Alle skal betale for seg, men å true med å kaste ut et lite barn med to ukers varsel er en aggressiv oppførsel som passer for private inkassobyråer, og ikke for barnehager. Å ta barnehageplassen fra barnet er å ta fra ungen vennene og de voksne barnet stoler på. Det er et helt uakseptabelt inngrep i et forsvarsløst barns liv, fortsetter han.

Rødt går inn for en lovendring som entydig slår fast at å true med utkastelse er ulovlig. Samtidig krever partiet at Oslo kommune instruerer Trygge Barnehager og alle andre private aktører om at de ikke har adgang til å true med utkastelse.

Benekter ulovlig praksis Trygge Barnehager er Norges største etablerer, eier og drifter av private barnehager, og har siden 1987 etablert over 400 barnehager. I de senere årene har de satset på egne barnehager gjennom driftsselskapet FUS AS, som eier nærmere 160 barnehager i 80 kommuner.

- Vi sender ikke trussel om utestengelse. Det er helt normalt i det norske samfunnet å betale om en vil kjøpe en vare eller tjeneste. Ingen finner på å gå på dagligvarebutikken for eksempel, gå forbi kassen og si at «jeg betaler for varene senere». Det er normalt og kjent i det norske samfunnet og i resten av verden at en må betale, skriver daglig leder Eli Sævareid i FUS Trygge Barnehager i en epost til Dagsavisen.

I kommunale barnehager er ordningen en annen. Der sendes det først ut purring, og det må betydelig mislighold til før noen mister plassen.

- Selvsagt følger vi en lovlig praksis. Du kan kanskje stille spørsmålet om det er lovlig å la foresatte som ikke kan betale, få anledning til å opparbeide seg gjeld? Det er i alle fall ikke særlig snilt og omsorgsfullt, sier Sævareid.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram