LEIRSKOLE: Haraldvangen i Hurdal har i årevis vært en yndet leirskoledestinasjon. Etter at kurs- og konferansesenteret forrige måned tok imot et titalls flyktninger har flere foreldre uttrykt bekymring for å sende barna sine på leirskole dit. Foto: Haraldvangen kurs- og konferansesenter
LEIRSKOLE: Haraldvangen i Hurdal har i årevis vært en yndet leirskoledestinasjon. Etter at kurs- og konferansesenteret forrige måned tok imot et titalls flyktninger har flere foreldre uttrykt bekymring for å sende barna sine på leirskole dit. Foto: Haraldvangen kurs- og konferansesenter Vis mer

Foreldre redde for å sende barna på leirskole med flyktninger

- Det har fungert veldig fint, sier leirskoleleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Flere foreldre ved flere skoler i Bærum har uttrykt bekymring over at barneskoleelever i kommunen skal på leirskole på Haraldvangen i Hurdal, skriver Asker og Bærum budstikke.

Årsaken er at Haraldvangen i september åpnet dørene for flyktninger, som nå bor på området. Denne uka er første Bærum-skolen til stede på leirskolen ved Hurdalssjøen, men ved flere skoler har foreldre uttrykt bekymring over å sende barna til leirskolen.

- Det meldes om problemer i flyktningmottak blant flyktninger som kommer fra krigsområder, som har traumer og psykiske problemer, samt at det har forekommet slåsskamper og bråk, sier Trine B.D. Tryggestad, mor på Haslum skole til avisa.

Noen bekymrede foreldre  - Det har vært noen bekymrede foreldre som har kontaktet klassekontakter og ønsket mer utdypende svar på spørsmål om leirskolen slik situasjonen er nå. Vi har fått svar fra Haraldvangen på disse spørsmålene, og kommunikasjonen har vært god, sier rektor ved Haslum skole, Elisabeth Wiese, til Dagbladet

Sjuendeklassingene ved hennes skole skal reise på leirskolen som planlagt. Den første Bærum-skolen besøker plassen denne uka, og Wiese forteller at tilbakemeldingene derfra har vært positive.

- Flyktningsituasjon er blitt mer og mer reell i samfunnet, men vi har også fått positive reaksjoner på leirskolen, sier hun.

- Jeg forstår noen av bekymringene, og mange er bekymret for å sende barn av gårde til det som kanskje er deres første gang i en lengre periode utenfor huset. Derfor er mye av det ukjent, og foreldre stiller spørsmål mens vi prøver å gi gode svar, sier Wiese.

Det har blant annet blitt spurt hvor flyktningene vil oppholde seg i forhold til barna og hvorvidt flyktninger og skolebarn skal dele fellesarealer.

I tillegg er det spørsmål om området hvor flyktningene oppholder seg er fysisk avstengt, om det er vakthold på området, samt hvorvidt barna skal sove med låste dører og hvor mange skoleansatte som vil delta på leirskolen, skriver avisa.

Ingen problemer Daglig leder ved Haraldvangen kurs- og konferansesenter, Tor Hurlen, forteller til Dagbladet at de ikke har opplevd noen problemer ved å ha flyktninger i senterets bygg.

- Vi har 76 plasser, og det har vært 70 flyktninger her på det meste. Akkurat nå er det rundt 20 flyktninger her, og vi har ikke hatt noen problemer i det hele tatt. Det har vært leirskole her hver uke unntatt høstferien siden vi tok imot de første flyktningene 21. september, sier han.

- Det er del foreldre som har uttrykt at de har bekymra, men alle skolene har kommet og det har fungert veldig fint.

Han forteller at kurs- og konferansesenteret merket at det var et trykk og behov for flyktningplasser og sa ja til å ta imot flyktninger.

- Det er ett stort fellesområde her, og separate hus for de forskjellige gruppene. Flyktningene har et eget hovedhus med matsal, soverom og egen resepsjon. Leirskolen er i en helt annen del, forklarer han.

- Jeg har en viss forståelse for at foreldre er litt urolige for å sende barna sine bort, men flyktningene er ressurssterke og ålreite folk. Det har ikke vært noen hendelser av noen slag, og vi må ta imot dem på en ordentlig måte og vise dem respekt, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer