Foreldre siktet for vold mot spedbarn

Sønnen var døden nær etter alvorlige blødninger i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et foreldrepar fra et tettsted i Østfold er siktet for legemsbeskadigelse etter at sønnen deres i all hast ble fraktet med luftambulanse til sykehus i september i fjor. Det vil etter alt å dømme bli tatt ut tiltale mot dem i løpet av denne uka.

- Flere voldshendelser

Politiet mener spedbarnets benbrudd og alvorlige indre blødninger i hodet oppsto da foreldrene utførte vold mot ham.

- I avhør har de gitt en forklaring på hva som skal ha skjedd, men dette er ikke forenelig med skadene barnet har blitt påført, sier politiadvokat Tor Anders Persen til Dagbladet.no.

Han opplyser at helsepersonell som har vært involvert i saken også er enige om at det ikke er snakk om én isolert episode.

- Legene mener dette dreier seg om såkalt «Shaken Baby Syndrome», og at det er forårsaket av repeterte skader med flere dagers mellomrom, forteller Persen.

Voldsom risting

«Shaken Baby Syndrome» er betegnelsen på alvorlige skader påført små barn som følge av at ansvarspersoner har ristet babyen, gjerne i frustrasjon over gråting som ikke stopper. Ristingen gjør at hodet beveger seg voldsomt på den lite utviklede kroppen og at blodutredelser ved hjernen kan oppstå.

Tilstanden til den skadde gutten skal i dag være bra etter omstendighetene, men det er foreløpig uklart om den angivelige mishandlingen har gitt varige men, opplyser det lokale lensmannskontoret til NRK Østfold.

Da spedbarnet ble fraktet til sykehus i helikopter i slutten av september ble tilstanden betegnet som kritisk, og legene mente ifølge politiet med en gang at skadene var mistenkelige.

- Det dreide seg om skader som ikke var forenelig med noe hendelig uhell. Foreldrene ble innkalt til avhør med en gang vi fikk denne beskjeden fra helsepersonellet, opplyser Erik Høisether ved det aktuelle lensmannskontoret i Østfold.

Alvorlig tiltale

Politietterforskningen er nå sluttført, og det vil bli tatt ut tiltale mot foreldreparet om få dager. Follo politidistrikt vil i løpet av denne uka ta stilling til om tiltalen skal lyde på legemsbeskadigelse eller grov legemsbeskadigelse.

- Foreldrene erkjenner ikke straffskyld, opplyser politiadvokat Tor Anders Persen.