Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreldre til barnevernsbarn har stor tillit til barnevernet

Tre av fire foreldre som har hatt kontakt med barnevernet har stor tillit til institusjonen. Blant befolkningen ellers er det bare en av fire som har stor tillit til barnevernets arbeid.

HØY TILLIT: Møtet med barnevernet skaper tillit for de fleste foreldre som opplever dette: 76 prosent av foreldre som har hatt kontakt med barnevernet uttrykker stor tillit til instansen, mot 23 prosent i befolkningen for øvrig. Foto: Nina Hansen
HØY TILLIT: Møtet med barnevernet skaper tillit for de fleste foreldre som opplever dette: 76 prosent av foreldre som har hatt kontakt med barnevernet uttrykker stor tillit til instansen, mot 23 prosent i befolkningen for øvrig. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram i en forskningsrapport fra Nordlandsforskning, publisert høsten 2015.

Forskningsrapporten, som er blant de mest omfattende studiene som er gjort av norsk barnevern, har fulgt 715 familier igjennom flere år år. Familiene i undersøkelsen er fra tolv utvalgte kommuner i Norge.

Når foreldrene i undersøkelsen ble spurt om i hvilken grad av tillit de hadde til barnevern i lys av egne erfaringer, oppga 76 prosent at de hadde stor tillit.

Det er langt høyere tall enn i befolkningen generelt. MMI har undersøkt befolkningens tillit til barnevernet en rekke ganger, og andelen som har stor tillit til barnevernet ligger gjennomgående under 25 prosent, heter det i forskningsrapporten.

Det har vært noe bedring i tilliten, den har steget fra 18 til 23 prosent ved en av de siste undersøkelsene, som ble gjennomført i 2013.

Bryter med oppfatninger Familier med forskjellig grad av involvering fra barnevernets side deltar som informanter i forskningsrapporten.

Blant foreldre som er blitt fratatt omsorgen for barna, er tilliten noe mindre, men fortsatt betydelig høyere enn i befolkningen for øvrig: 57 prosent  av foreldre med barn passert utenfor hjemmet uttykker stor tillit til barnevernet.

Forskerne mener at funnene bryter med forestillingen om et barnevern der det er stor motstand mellom instans og brukere.

Antallet nye barn og unge under barnevernets omsorg økte med hele 52 prosent fra 2008 til 2012, fulgt av en nedgang på 4 prosent til 2013 og stabilitet i 2014.

Ved utgangen av 2014 var 14.500 i alderen 0-22 år plassert utenfor hjemmet, 11.565 av dem barn under 18 år.

- Ingen tillitskrise Tillitsboosten fra egne brukere er et kjærkomment klapp på skuldra for et barnevern som i det siste har vært gjenstand for skasp kritikk, særlig internasjonalt.

- Dette er en viktig korreksjon til bildet som er dannet av barnevernet den siste tiden og som ofte er knyttet til enkeltsaker. Disse enkeltsakene er alvorlige og barnevernet skal lære av dem, sier direktør i Barne- ungdoms-og familiedriektoratet (Bufdir) Mari Trommald til Dagbladet.

Bufdir forholder seg til andre tall for hva slags inntrykk befolkningen generelt har av barnevernet enn de tallene som blir lagt til grunn i forskningrrapporten, og mener ikke de har et omdømmeproblem.

- En undersøkelse Ipsos gjennomførte for Bufdir i november 2015 ble et representativt utvalg av befolkningen spurt om deres inntrykk av barnevernet i deres kommune. 35% sa at de hadde et godt eller meget godt inntrykk av barnevernet, 35% svarte at de hadde hverken godt eller dårlig inntrykk av barnevernet. 15% svarte de hadde et dårlig inntrykk. På bakgrunn av dette kan man ikke si i at tilliten til Barnevernet er lav og at Barnevernet har et omdømmeproblem, sier Trommald.

Les også: Tvangsadopsjonen som kan endre norsk barnevern for alltid

- INGEN TILLITSKRISE: Direktør i Bufdir, Mari Trommald, mener ikke at barnevernet har et omdømmeproblem. Tilliten til instansen er langt høyere blant de som har hatt befatning med barnevernet enn i befolkningen for øvrig. Foto: Bufdir
- INGEN TILLITSKRISE: Direktør i Bufdir, Mari Trommald, mener ikke at barnevernet har et omdømmeproblem. Tilliten til instansen er langt høyere blant de som har hatt befatning med barnevernet enn i befolkningen for øvrig. Foto: Bufdir Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!