FORELDRENE TETTERE PÅ: Elever i Norge kan oppleve at foreldrene og læreren skriver kontrakt om hvordan de skal oppføre seg. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
FORELDRENE TETTERE PÅ: Elever i Norge kan oppleve at foreldrene og læreren skriver kontrakt om hvordan de skal oppføre seg. Foto: NINA HANSEN/DagbladetVis mer

Foreldre til bråkerunger må skrive kontrakt med lærer'n

Det vil Arbeiderpartiet i sitt nye program. Men Utdanningsforbundet slakter kontraktforslaget om barnas oppførsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Foreldrene må skrive under en kontrakt med skolen om at barna skal vise respekt og ikke bråke i skoletimene. Det kan bli resultatet av et forslag i Arbeiderpartiets nye partiprogram som slippes i ettermiddag.

Vil stoppe bråk
- Vi synes det er viktig å styrke lærerens rolle og status i klasserommet. Det er den beste måte å stoppe uroen blant elevene på, sier Ap-nestleder Helga Pedersen, som har ledet programarbeidet.

- Hvilke nye virkemidler foreslår dere i programmet?

- Vi ønsker foreldreavtaler. Dersom lærerne ikke får nok respekt fra et barn, skal foreldrene signere en avtale. Foreldre må forpliktes de også, slik at det blir ro i klasserommet, sier Pedersen til Dagbladet.no.

Det vil ikke følge konkrete sanksjoner dersom avtalen brytes.

- Ikke funnet på av en lærer
Utdanningsforbundet, som organiserer de fleste lærere i Norge, er negative til forslaget.

- Jeg tenker først og fremst at dette kan det ikke være en lærer som har funnet på, sier leder Helga Hjetland til Dagbladet.no.

Hun er enig i at foreldrenes oppførsel er viktig for at barn skal respektere skolen og læreren, men tror ikke skriftlige kontrakter er veien å gå.

- Mellommenneskelige forhold kan ikke reguleres skriftlig på den måten. Forslaget har ikke vært drøftet med oss, det er sikkert, sier Hjetland.

Flere yrker inn i skolen
- Målet er at barna skal være rolige i klasserommet og respektere læreren. Det må foreldrene bidra til, sier Pedersen.

Et annet forslag i programmet er å få inn flere ansatte i skolenorge som har spesialutdannelse. Slik skal lærerne få konsentrere seg om å undervise.

LEDER PROGRAMARBEIDET: Helga Pedersen (Ap).  Foto: Erlend Aas / SCANPIX
LEDER PROGRAMARBEIDET: Helga Pedersen (Ap). Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- I dag er lærerne dels pedagoger, dels psykologer og mye administratorer. Det må vi få en slutt på, slik at de kan gå tilbake til det som er oppgaven deres, nemlig å gi barna en best mulig utdannelse, sier Pedersen til Dagbladet.no.

Støtter forslaget
Hjetland i Utdanningsforbundet er positiv til forslaget om flere yrkesgrupper inn i skolen, men etterlyser flere lærere i skoleverket.

- Jeg regner med at de ikke planlegger at ny-ansettelser skal gå på bekostning av å ansette lærere. Her er det et enormt etterslep allerede. Men i så fall er vi positive til forslaget, dette vil gjøre hverdagen for mange lærere enklere, sier Hjetland.

De rødgrønne har nå under åtte måneder til å nå målene i Soria Moria-erklæringen, som ligger til grunn for regjeringsarbeidet.

- Det ble bare ansatt åtte nye lærere i hele grunnskolen i fjor høst, til tross for at regjeringen bevilget penger til 1600 nye årsverk. Det begynner å haste og regjeringen må gi bedre styringssignaler til kommunene, for de prioriterer ikke skolen godt nok, sier Hjetland til Dagbladet.no.

Programmet foreslåer også en dobling av rådgivningsressursene i skolen og en oppgradering av det kommunale barnevernstilbudet.

IKKE TILHENGER: Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
IKKE TILHENGER: Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer