UTLEVERT TIL NORGE:  Et foreldrepar er varetektsfengslet i åtte uker, siktet for å ha bortført sine egne barn fra et kontrollert besøk sammen med barnevernet. Foto: Jon Terje Pedersen
UTLEVERT TIL NORGE: Et foreldrepar er varetektsfengslet i åtte uker, siktet for å ha bortført sine egne barn fra et kontrollert besøk sammen med barnevernet. Foto: Jon Terje PedersenVis mer

Foreldre varetektsfengslet for barnebortføring

Skal ha mishandlet og tapet fast barnevernsansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) : Foreldrene som skal ha bortført barna sine fra barnevernets omsorg på dramatisk vis i Sarpsborg i februar, er varetektsfengslet i åtte uker, med brev og besøksforbud.

- De er siktet for frihetsberøvelse, vold og trusler og for omsorgsunndragelse, opplyser politiadvokat Morten Lundén i Sarpsborg.

Barna ble bortført da de var på besøk hos foreldrene sammen med to ansatte fra barnevernet. Under besøket kom det flere maskerte menn. De barnevernsansatte ble utsatt for vold og deretter tapet fast. Deretter forsvant foreldrene, de maskerte mennne og barna fra stedet. Ifølge politiet var de barnevernsansatte tapet fast i flere timer før de ble befridd.

De to rømte til Hellas, men ble pågrepet der etter kort tid. Siden pågripelsen har de sittet fengslet i Hellas, til de ble utlevert til Norge fredag.

- Det er viktig for etterforskningen at vi har fått dem hit slik at vi kan få deres forklaringer. De har ikke vært her så lenge, men det jobbes nå blant annet med avhør, sier han. Fire andre sitter også varetektsfengelet i saken.

Barnas mor erkjenner erkjenner ikke straffeskyld etter siktelsen.

- Min klient har etter det opplyste bak seg et meget vanskelig vareteksopphold. Det har vært vanskelig både fysisk og psykisk. Hun har fått legetilsyn både i Hellas og i Norge, sier kvinnens advokat Hilde Jæger.

Er det soningsforholdene som har vært vanskelige?

 - Det har vært hele situasjonen, men også soningsforholdene. Hun sier i tillegg at hun savner sine fire barn svært mye.

Foreldrene til barna er irakiske statsborgere, men har bodd i Norge i flere år. Barna, to jenter på 14 og 12 år, og en gutt på 6 år ble tilbakeført til Norge allerede i februar.