Foreldre vet ikke om barna lever eller er døde

På vei til ulykkesstedet i Sveits.

BUNNLØS SORG: Pårørende søker trøst hos hverandre foran skolen i den flamske byen Heverlee, der en av de ulykkesrammede skoleklassene er hjemmehørende. Foto: OLIVIER HOSLET / DAGBLADET
BUNNLØS SORG: Pårørende søker trøst hos hverandre foran skolen i den flamske byen Heverlee, der en av de ulykkesrammede skoleklassene er hjemmehørende. Foto: OLIVIER HOSLET / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 28 personer omkom, deriblant 22 barn i tolvårsalderen, i den tragiske bussulykken i Sveits i går kveld. I ulykkesbussen befant det seg to skoleklasser fra byene Lommel og Heverlee i den flamske (nordlige) delen av Belgia.

Belgiske myndigheter har gjort to militære fly tilgjengelige for de pårørende, så de kan reise til ulykkesstedet i dag, ifølge den sveitsiske avisa 20 Minuten.

Siden de omkomne ennå ikke er identifisert, vet mange foreldrene ikke hvorvidt deres barn er blant de levende eller døde, skriver østerrikske Kronen Zeitung.

Daglige oppdateringer Barna fra den ene skoleklassen skrev dagbok fra skiferien som fikk så tragisk utgang.

Fra 5. mars, da de ankom feriestedet, la de ut daglige oppdateringer og bilder på skolens hjemmesider.

- I morgen sitter vi på bussen igjen. Det er vanskelig å tro at tida er gått så fort. Snart er dette søte minner i drømmene våre, står det i dagboka, hvor elevene også ramser opp programmet for den siste feriedagen:

- Kjøpe suvenirer, spise middag, ut på ski siste gang, hvis det er tid til det, boblebad, pakke kofferter og avgang til Belgia, står som de siste ordene i dagboka.

Belgia er rystet etter ulykken, og statsminister Elio Di Rupo vil reise til Sveits i løpet av dagen i dag.

- Dette er en trist dag for hele Belgia, sier han i en uttalelse ifølge Reuters.

Begge sjåførene omkom Ifølge den sveitsiske avisa Blick skjedde ulykken i 21.15-tida. En av tre belgiske busser i følge på vei tilbake fra skiferien på alpinstedet Val d'Annivers krasjet inn i en tunnelvegg ved byen Sierre, i den hovedsakelig franskspråklige kantonen Valais (ty. Wallis).

TOTALVRAK: Vraket av den belgiske turistbussen vitner om den svært kraftige tunnelkollisjonen. Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / SCANPIX
TOTALVRAK: Vraket av den belgiske turistbussen vitner om den svært kraftige tunnelkollisjonen. Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / SCANPIX Vis mer

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Ifølge 20 Minuten hadde bussturen vart mindre enn en halvtime, og det foreligger ikke opplysninger om at sjåføren bak rattet var overtrøtt.

Blant de seks omkomne voksne er fire lærere og begge bussjåførene - hvilket vil gjøre etterforskningen av ulykken vanskelig, ifølge den belgiske samferdselsministeren, Melchior Wathelet.

Bilder fra stedet viser at hele fronten på bussen er fullstendig smadret. Mange skadde passasjerer ble fanget inne i vraket, og måtte ha hjelp for å komme seg ut.

- Verste noensinne Ulykken er antatt å være den dødeligste i Sveits på 30 år.

- Vi har aldri hatt en så alvorlig ulykke i Valais før, trolig ikke i hele landet, sier polititalsmann Renato Kalbermatten til Reuters.

De skadde er fraktet til fire ulike sykehus i Valais, de med alvorligst skader er brakt til Lausanne og Bern.