Foreldrebakgrunn kan forklare elevfrafall

Finnmark opplever landets største frafall fra videregående skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken skolestrukturen eller næringsstrukturen kan forklare hvorfor Finnmark opplever landets største frafall fra videregående skole.

Det er en av konklusjonene i en rapport som Norut Alta og Høgskolen i Finnmark presenterte tirsdag. På oppdrag fra Finnmark fylkeskommune har forskerne forsøkt å finne svaret på hvorfor det er så mange som dropper skolen i Finnmark. Blant mannlige elever på yrkesfag er det hele 56 prosent som hadde sluttet eller ikke fullført videregående skole i kullene som skulle gjennomført videregående i 2002-2007.

Forskerne finner de viktigste årsakene til frafallet i det de kaller «individuelle årsaker». Den viktigste er hvilken utdanning foreldrene har. Jo høyere utdanning foreldrene innehar, desto mindre frafall i neste generasjon. Likevel er det slik at elever som har foreldre med videregående eller høyere utdanning slutter klart oftere enn elever med tilsvarende bakgrunn i andre fylker. Frafallet er også klart større hos elever som ikke fikk innfridd sitt førstevalg for studieretning.

(NTB)