«Foreldrebanken» raider Oslo-markedet

– Når personer født i 1995 har råd til en leilighet til 4 millioner, er Oslo-markedet helt klart drevet av foreldrehjelpen, sier Soliman Sarwar i PrivatMegleren Panorama i Oslo.

OVER PRISANTYDNING: PrivatMegleren Panorama i Oslo har solgt mange små leiligheter over prisantydning i juli. Bildet er av utsikten fra en toromsleilighet på 48 kvadratmeter i Brochmannsgate 5 på Bjølsen, til prisantydning 3,5 millioner kroner, som ble solgt for 3,73 millioner i sommer. Foto: Privatmegleren, Alejandro Villanueva.
OVER PRISANTYDNING: PrivatMegleren Panorama i Oslo har solgt mange små leiligheter over prisantydning i juli. Bildet er av utsikten fra en toromsleilighet på 48 kvadratmeter i Brochmannsgate 5 på Bjølsen, til prisantydning 3,5 millioner kroner, som ble solgt for 3,73 millioner i sommer. Foto: Privatmegleren, Alejandro Villanueva.Vis mer

De nominelle boligprisene i Norge falt med 1,1 prosent fra juni til juli. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,7 prosent lavere.

Boligprisene er nå 1,6 prosent høyere enn for et år siden. Det går frem av den offisielle boligprisstatistikken, som Eiendom Norge la frem i går.

– Juli er en av de mest uberegnelige månedene med såpass lavt volum at det kan gi store utslag. Det legges få boliger ut for salg i juli, sier Christian V. Dreyer, adm. direktør i Eiendom Norge, til Finansavisen.

Julifallet på landsbasis kommer etter to måneder på rad med sesongkorrigert prisvekst i både mai og juni.

– Etter to sterke måneder var prisfallet ventet, og julifallet vil korrigere seg. Fra august får vi et godt marked igjen med stort tilbud av familieboliger som igjen vil gi en moderat prisvekst ut året, sier Dreyer.

Høy aktivitet

Boligmarkedet tar ofte sommerferie i juli måned når kjøpere og selgere reiser på ferie. I år var det derimot høyere aktivitet enn noen gang.

– Det var ny rekord i salg av antall boliger i landet for en enkelt julimåned, til tross for at det var lagt ut færre boliger enn i juli i fjor.

I Oslo ble det solgt 13 prosent flere boliger i sommermåneden, sammenlignet med juli i 2018.

– I Oslo-området er det et klart overtall av små sentrumsnære leiligheter som går unna før skolestart. Salget av små leiligheter i Oslo ser ut til å ha gitt moderat prisvekst i boligprisene i hovedstaden, sier Dreyer.

I Oslo viser fasiten at boligprisene steg nominelt med 0,5 prosent i juli. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,8 prosent lavere. Boligprisene i hovedstaden er nå 1,9 prosent høyere enn for ett år siden.

«Foreldrebanken» raider

PrivatMegleren Panorama i Oslo har solgt 27 boliger i Oslo i juli. 16 av salgene er leiligheter, hvorav ni er småleiligheter, som ettroms og toroms. Soliman Sarwar, daglig leder i PrivatMegleren Panorama i Oslo, har merker seg en sterk kjøpergruppe i sommer, drevet frem av «foreldrebanken».

– Når personer født i 1995 har råd til en leilighet til 4 millioner, er Oslo-markedet helt klart drevet av foreldrehjelpen, sier Sarwar til Finansavisen.

Han er overrasket over boligprisfasiten, og hadde ventet høyere prisvekst i hovedstaden.

– Kontoret vårt har solgt veldig mye i juli. Jeg er derfor overrasket over boligprisfasiten når vi ser at de små, sentrumsnære leilighetene har gått unna. De fleste små leiligheter har gått over prisantydning, mange godt over.

Tett med foreldre

– De fleste kommer på visning med foreldre, særlig de aller yngste som skal begynne første året på universitetet.

Sarwar mener de yngste er en følelsesdrevet kjøpergruppe.

– De skal ha nærhet til alt, og det er veldig tydelig når de er begeistret. Da oppfordrer de foreldrene sine til å se de samme fordelene, og de ønsker å kjøpe med en gang. Da er foreldrene viktige for å sikre at det blir et godt kjøp.

Sarwar ser også en del kjøpere i 30-årene, som har leid en stund, og som kommer med foreldre på visninger.

– De har spart opp mye på BSU og har med foreldrene for å sikre et godt kjøp og finansiering utover BSU-sparingen.

De som har bodd utenfor redet en stund, og annengangskjøpere er mer bevisste på boligkjøp som investering.

– De er opptatt av beliggenhet, planløsning og muligheter for prisstigning over tid. De skal ha avkastning for pengene.

Andre økonominyheter

Norwegian faller kraftig på børs etter ferske nyheter
Pris- og valutafest ga tidenes julimåned for norsk sjømat