Foreldrebiografien

Det er en dristig øvelse å skulle skrive fram sine foreldres liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEDRIVNINGSBIOGRAFIEN kalte Kåre Willoch den type biografi som er i stand til å endre opinionens oppfatning av en kjent person. Fra folkehelt til psykopat. Fra storsjarmør til barnemishandler. Noen forsøker det vanskelige kunststykke å skrive fram fortellingen om sine foreldre. Klaus Hagerup har skrevet om sin mor Inger. Jørgen Sandemose har skrevet om sin far Aksel. Toril Brekke har skrevet om sin far Paal. Nå har vi fått fortellingen om Rolf Kirkvaag, ført i pennen av sønnen Trond. Hva innebærer det egentlig å skrive om sine foreldre?

NÆRHET OG DISTANSE. Alle som studerer et menneske eller et fenomen må forholde seg til begrepene nærhet og distanse. Man skal komme nær nok til å forstå. Men også holde kritisk distanse slik at man ikke overfører sine egne opplevelser og følelser på studiesubjektet. Når det gjelder foreldrebiografien oppheves langt på vei det siste kriteriet. Ens egne opplevelser og følelser fra barndommen er jo langt på vei sammenvevd med foreldrenes. Det finnes ingen andre vi speiler oss mer i. Anerkjennelse, avvisning, ros, omsorg – alt som skal til for å skape en personlighet – kommer fra foreldrene. Gjennom foreldrenes blikk overtar vi verdisett, holdninger og karaktertrekk. Grensene mellom oss blir tydeligere når vi er voksne. Men fortsatt vil vi slite med å distansere oss. Derfor velger mange forfattere å omgjøre sine barndomsopplevelser til romanstoff. Da ligger distansen i selve romansjangeren og det litterære språket. Men også her er det mulig å legge inn risikoelement ved å eksplisitt knytte romanen til eget liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer