Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreldrefrykt i barne­hagene: «Menn kan ikke passe våre barn»

Press fra danske foreldre.

REAGERER: Flere danske foreldre har reagert på at barnehagene der barna deres går, har ansatt mannlige pedagoger. Foto: Facebook
REAGERER: Flere danske foreldre har reagert på at barnehagene der barna deres går, har ansatt mannlige pedagoger. Foto: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gruppe foreldre, som har barn i barnehager i Danmarks hovedstad København, har ifølge danske TV 2 gjort det klart at de ikke vil ha mannlige ansatte i de aktuelle institusjonene under parolen «Menn skal ikke passe våre barn».

Presset fra foreldrene har vært så stort, at lederen for de aktuelle barnehagene har sett seg nødt til å komme med en uttalelse.

- Vi har i de ulike institusjonene opplevd at en en del foreldre har gitt uttrykk for misnøye med at vi har ansatt mannlige pedagoger, sier Maj-Lis Alstrup.

Videre peker hun på at Danmark har en likestillingslov, som igjen betyr at menn og kvinner skal ha lik innflytelse og like muligheter i alle samfunnets funksjoner.

Reagerer Alstrup skriver videre i brevet til foreldrene at hun ikke vet nøyaktig hvem det er som har klaget, da klagene har kommet via de pedagogiske lederne i de ulike barnehagene.

- De bruker mye tid på å snakke med foreldrene om det, og derfor følte vi at vi heller burde sende ut et skriv til alle, sier hun.

Selv om enkelte foresatte opplagt har et problem med at menn passer på barna deres, har det også kommet støtte etter at nyheten sprakk. En av de som har tatt bladet fra munnen er Søren Gisselmann.

I et innlegg på Facebook raser han mot denne typen holdninger, og takker ledelsen for linja de har lagt seg på.

- Takk til ledelsen for klar tale, og takk til Claus, Birger, Benny, Lasse, Kasper og alle de andre som tar vare på smårollingene våre mens vi er opptatt med annet, skriver han.

Bleieskift-nekt Også her til lands har skepsisen mot mannlige barnehageansatte økt den siste tiden. I slutten av april ble det kjent at en 31 år gammel mann hadde sagt seg skyldig i seksuelle overgrep mot barn i barnehagen der han jobbet i Bergen.

Kommunaldirektør i byen, Anne-Marit Presterud, fortalte da til Bergens Tidende at flere foreldre hadde reagert, og ønsket menn fjernet fra disse stillingene.

Dagbladet kunne også i april fortelle om Osanstua barnehage i Svolvær der mannlige ansatte ikke skifter bleier. Denne ordningen ble innført blant annet på grunn av den omfattende Bjugn-saken.

Daglig leder Beate H. Johansen sa at ordningen er ment for å skjerme både barna og de ansatte ved den private barnehagen.

- Vi har tatt dette valget for å beskytte alle parter. Det eneste som er sikkert i slike saker, uansett om det faktisk er blitt begått et overgrep, er at et liv har blitt ødelagt, sa hun til Dagbladet.

Osanstua barnehage har i ettertid gått vekk fra denne praksisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!