Foreldrekomité nektet gutt (15) å være med på tur fordi han ikke har klart å følge vanlig skolegang

Turen ikke i regi av skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til søndag reiste en tiendeklasse ved en ungdomsskole utenfor Stavanger på tematur til Polen. Turen har lenge vært en tradisjon for tiendeklasse ved ungdomsskolen, og en komité bestående av ei foreldregruppe står bak turen som ikke er i skolens regi.

Men for fire uker siden ga komiteen beskjed om at de ikke ville ha med en av elevene, en 15 år gammel gutt.

- Vi fikk vite at foreldrekomiteen bak turen hadde bestemt at sønnen vår ikke kunne være med. De mente at han ikke hadde klart å følge vanlig skolegang og at dette var en tematur, med en timeplan som strekte seg over hele dagen, sier guttens mor som ønsker å være anonym.

Det var Jærbladet som først omtalte saken.

Hun reagerer på at komiteen har lagt vekt på at han ikke har klart å følge skolen godt nok når turen til Polen ikke er i regi av skolen.

- Voksne personer som stenger barn ute på denne måten er fryktelig. Dette er mobbing på høyt nivå, og jeg får vondt i magen av å tenke på det. Da kan du bare forestille deg hvordan sønnen vår har det.

Sliter på skolen Hun opplyser at gutten har slitt på skolen siden barneskolen. Han har hatt både intern og ekstern hjelp på skolen, og har et høyt skolefravær.

- Hadde det ikke blitt vanskelig å håndtere en slik person?

- Det pleier å gå bra i sosiale sammenhenger. Jeg skulle egentlig være med på turen, men jeg fikk ikke fri fra jobben. Men støttekontakten hans skulle uansett være med, og hun ville hatt ansvaret for han. Dette er noe komiteen har visst helt siden starten.

Hun forteller at det var grusomt for henne og mannen å fortelle sønnen at han ikke fikk være med på turen. Ifølge moren har gutten etter beskjeden låst seg inne på rommet og nektet å komme ut.

- Dette er en tur vi har visst om siden åttende klasse, og vi betalte 1500 kroner i februar i år, og betalt tusen kroner hver måned fram til juni.

8. september fikk de tilbake 6000 kroner som var betalt for turen.
 
«Ikke klart å følge skolen» Moren sier hun og mannen den siste tida har tatt kontakt med lederen i reisekomiteen og de fire andre medlemmene, men ikke fått det de ser på som utfyllende svar, om grunnlaget for vedtaket.
 
Den omtalte e-posten, datert 16. september, grunngir komiteens avgjørelse på denne måten:

«Som jeg sa på telefonen 7. september vil det med utgangspunkt i sist skoleår ikke være mulig for (15-åringen) å være med på denne turen. Turen er som jeg sa planlagt som en tematur, ikke en ferietur. Det er en tur med over 140 deltakere, og komiteen skal ha ansvar for turen. Det er regler å forholde seg til gjennom hele turen, og timeplanen er som en timeplan på skolen, bare at den strekker seg over dagen, ikke en skoledag. Når (15-åringen) ikke har klart å følge skolen sist skoleår og at det er flere instanser inne i forhold til (15-åringen), som du uttrykker i mailen, er beskjeden fra komiteen fremdeles at dette ikke er aktuelt.

Tilbakebetaling til dere for turen ble gjort tirsdag 8. september.
Jeg håper at du kan respektere denne avgjørelsen fra komiteen.»

Faren sendte samme dag e-posten tilbake, med følgende spørsmål:

«Jeg vil ha en skriftlig begrunnelse av denne avgjørelsen. Hvorfor han ikke får bli med, forstår jeg ikke.»

Ni dager senere, 25. september, får han dette svaret fra komiteen:

«Vil gi beskjed om at avgjørelsen er den samme som tidligere nevnt.»

- Ingen kommentar Komiteen består av fem foreldre. Når Dagbladet ringer til komité-medlemmene ønsker ingen av dem å kommentere saken.

- Jeg har ingen kommentar til saken, sier medlem nummer én.

- Jeg har ingen kommentar til saken, sier medlem nummer to.

De henviser til komitélederen som skal besvare medienes henvendelser. Verken hun eller de andre medlemmene av komiteen har svart på Dagbladets henvendelser.

Skeptisk til utenlandsturene Foreldrene har skrevet e-post både til rektor og skolesjefen ved ungdomsskolen. Til Jærbladet sier skolesjefen at han ønsker at skolene skal droppe å reise på slike turer.

- Som kommunalsjef verken kan eller vil jeg kommentere denne enkeltsaken. Men på generelt grunnlag kan jeg si at både jeg og politikerne var enige om at utenlandsturer ikke er noe som bør benyttes som aslutningsturer av skolene. FAU ved skolene ble oppfordret til å finne tiltak som er samlende for alle elevene, sier vedkommende til avisa.

Moren til 15-åringen er ikke fornøyd med svaret.

- Jeg synes det blir ansvarsfraskriving. Særlig siden foreldrekomiteen grunngir avgjørelsen med at sønnen vår har gjort det dårlig på skolen.