SKULLE SMUGLES TIL USA: En gruppe amerikanere mistenkes for å ha prøvd å frakte 33 barn ut av Haiti uten tillatelse. Foto: REUTERS / Guy Delva / SCANPIX
SKULLE SMUGLES TIL USA: En gruppe amerikanere mistenkes for å ha prøvd å frakte 33 barn ut av Haiti uten tillatelse. Foto: REUTERS / Guy Delva / SCANPIXVis mer

- «Foreldreløse» Haiti-barn har familie

Flere av barna en gruppe amerikanere forsøkte å frakte ut har familie hevder SOS barnebyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Flere av de 33 barna som en gruppe amerikanere forsøkte å frakte ut av Haiti, har familie som overlevde jordskjelvet, hevder regionslederen for SOS barnebyer.

Ti amerikanere ble fredag pågrepet i Haiti etter å ha forsøkt å frakte en gruppe barn ut av det jordskjelvrammede landet.

Sosiale myndigheter i Haiti har opplyst at de fleste av barna har familie, sier Patricia Vargas i SOS barnebyer.

Noen av barna har fortalt «at foreldrene er i live, og noen av dem har gitt oss en adresse og telefonnumre», sier hun.

- Totalt ulovlig

Haitiske myndigheter mener det kan dreie seg om forsøk på menneskesmugling eller ulovlig adopsjon.

- Dette er totalt ulovlig. Ingen barn kan forlate Haiti uten tillatelse, og den tillatelsen hadde ikke disse menneskene, sier sosialminister Yves Cristalin.

Amerikanerne nekter på sin side for å ha gjort noe galt. De forklarer at de hadde en avtale med myndighetene i nabolandet Den dominikanske republikk om å ta de 33 barna med til et barnehjem der.

Barnehjem

- Vi har en baptistprest her i Port-au-Prince som har fått barnehjemmet sitt fullstendig ødelagt. Han ba oss om å ta barna med til barnehjemmet i Den dominikanske republikk, sier Laura Sillsby, som er leder for en veldedig organisasjon i den amerikanske delstaten Idaho.

Amerikanerne ble pågrepet fredag ved grensen mellom de to landene på den karibiske øya Hispaniola, og Sillsby uttaler seg fra en fengselscelle i Haiti.

Advart

Myndighetene i landet har tidligere advart om at menneskesmuglere kan utnytte den kaotiske situasjonen etter jordskjelvet tidligere denne måneden.

De har også uttrykt bekymring for at hjelpeorganisasjoner, som ikke forsøker å gjøre noe galt, kan ha tatt barn med ut av landet før letingen etter foreldrene deres var avsluttet.

(NTB)