Foreldreløse Walid (7) har blitt «adoptert» av opprørerne

Den lille gutten var det som gjorde mest inntrykk på den norske fotografen Odd R. Andersen mens bombene falt rundt ham på Syrias frontlinje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga forrige uke krysset han grensa fra Syria. Endelig i trygg havn.

- Det har vært utfordrende. Som i alle krigssoner er det dårlig med fasiliteter, men nå må man holde hodet lavt fordi det er mange utenlandske jihadister som gjør vestlige til mål i seg selv, sier fotograf Odd R. Andersen til Dagbladet.

Andersens er en svært erfaren fotograf med erfaring fra blant annet Dagbladet og nyhetsbyrået Associated Press (AP), og jobber nå i  Agence France Presse (AFP).

- Smalt rundt oss hele tida Det er ikke første gang Andersen er i en krigssone. Han har dekket begge Irak-krigene, konfliktene i Somalia, Kongo, Rwanda. Han bodde i Sarajevo. Den siste tiden har han dekket krigshandlingene i både Libya og Syria.

- I Syria er det en slags stillingskrig, men der regimet bruker fly og helikoptre. Det gjør det vanskelig å flytte mye på seg. Blant annet ble jeg sittende fast et sted kalt Bustan al-Qasr fordi det smalt rundt oss hele tida, sier Andersen.

- Som fotograf har man lite kontroll. De har sluppet en del bomber i området rundt der jeg har vært, men jeg har vært heldig. Det nærmeste har vel vært et bygg på andre siden av veien, sier Andersen.

Han kunne fortelle at det ikke var noe tilgang til verken vann eller strøm da han var i Aleppo.

- Det begynner å bli kaldt, i tillegg til at det er lite mat. Hele bakerier har jo blitt bombet og brødkøene har vært mål for artilleri, og slike situasjoner skaper mye uroligheter og krangling i matkøene.

- Gjør inntrykk Andersen understreker at han er i Syria frivillig gjennom jobben som AFP-fotograf, og mener det er viktig å dokumentere og gi ansikt til hva som skjer i landet.

- Får får mene hva de vil rundt om man skal engasjere seg mer eller mindre i landet, men som journalist er det viktig for meg at historien blir fortalt. Alle har en stemme, og det er viktig å vise hva som skjer. Vi må sørge for at de med ansvaret ikke får lov til å si at de ikke visste. Det er viktig.

- Blant annet møtte jeg Walid, som nå er foreldreløs og blir tatt vare på av en av gruppene som kjemper mot regimet. Nå bor han sammen med en gjeng menn i et kjellerlokale og er på en måte adoptert av dem etter at faren ble drept av regimet og moren forsvant, sier Andersen.

- Alle har en historie. Walid var foreldreløs og ble tatt vare på av en av opprørsgruppene. Slike skjebner gjør inntrykk. Jeg traff Walid når de begravde en av soldatene i gruppa, og var veldig lei seg.

Han bodde i nærheten av der Andersen tok tilflukt sammen med opprørerne.

- Han spiste sammen med oss fordi han bodde i nærheten. Så kom han litt innom og lagde te og fikk se på datamaskinen.

- Skitten krigføring Syria er helt lukket for journalister, og det er utfordrende å komme seg inn i landet. For Andersen har de utenlandske jihadistene og regimets milits vært det mest utfordrende.

- Det åpner seg av og til lommer som opprørerne kontrollerer. Blir man tatt av regimets soldater blir man arrestert, men de har drevet en skitten krigføring med mye militser som man vet har angrepet journalister i Aleppo.

GJORDE INNTRYKK: Walid (7) gjorde inntrykk på fotograf Odd R. Andersen. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
TRIST: Walid (7) blir trøstet mens han sørger over en drept opprører. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
VIKTIG Å FORMIDLE: Fotograf Odd R. Andersen mener bilder som dette må formidles. - Alle har en historie. Walid var foreldreløs og ble tatt vare på av en av opprørsgruppene. Slike skjebner gjør inntrykk. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
BARN TETT PÅ KONFLIKTEN: Her holder en opprørskriger sin sønn mens han går fra fredagsbønnen 7. desember i al-Fardos-nabolaget i Aleppo. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
SORG: En blodig kriger sørger over en drept venn. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
PASSET PÅ: En opprørskriger holder vatk mens folk demonstrerer mot det syriske regimet: FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
PROTEST: Her demonstrerer opprørerne mot Syrias regime i al-Fardos i Aleppo. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
LITE KONTROLL: Mens fotograf Odd R. Andersen fotograferte opprørerne på frontlinjene, hadde han lite kontroll. Han forteller at bombene falt hele tida. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
VANSKEKLIGE FORHOLD: Det er lite mat og desperate forhold i Aleppo. Selv brødkøene har blitt mål for artilleri, forteller Odd R. Andersen. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
SULTNE: Her står syriere i brødkø utenfor et bakeri i al-Fardos nord i Aleppo. - Det begynner å bli kaldt, i tillegg til at det er lite mat. Hele bakerier har jo blitt bombet og brødkøene har vært mål for artilleri, og slike situasjoner skaper mye uroligheter og krangling i matkøene. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
PÅ FRONTLINJA: Opprørssoldater står vakt inne i en bygning i Aleppo, på frontlinjen i Syrias blodige borgerkrig. FOTO: FP PHOTO / ODD ANDERSEN
MANGE SKADDE OG DREPTE: Her blir en skadd opprørskriger fraktet unna i Tariq al-Bab i Aleppo. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
MANGE BARN: Det er mange barn som blir offer av borgerkrigen i Syria. Her holder en syrisk gutt et lekevåpen. FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
I SYRIA: Her er norske Odd R. Andersen på en båt ved Syria-Tyrkia-grensa. Foto: AFP Photo
I SYRIA: Her er norske Odd R. Andersen på en båt ved Syria-Tyrkia-grensa. Foto: AFP Photo Vis mer