BLÅMERKER: Den ett år gamle gutten hadde tydelige sår og blåmerker på hodet og i ansiktet. Foreldrene tok ham med til lege og anmeldte forholdet umiddelbart. Påtalemyndighetene sier det imidlertid er vanskelig å ta ut siktelse på grunn av en rettspraksis i delstaten Oregon, som gjør det vanskelig å bevise at gutten har lidd betydelig smerte. Foto: Privat
BLÅMERKER: Den ett år gamle gutten hadde tydelige sår og blåmerker på hodet og i ansiktet. Foreldrene tok ham med til lege og anmeldte forholdet umiddelbart. Påtalemyndighetene sier det imidlertid er vanskelig å ta ut siktelse på grunn av en rettspraksis i delstaten Oregon, som gjør det vanskelig å bevise at gutten har lidd betydelig smerte. Foto: PrivatVis mer

Foreldrene fortviler: Barnevakt som skal ha slått sønnen (1) blir ikke siktet

Nå krever foreldrene rettferdighet for sønnens blåmerker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars kom et foreldrepar hjem etter å ha vært på et stevnemøte. En familievenn hadde passet deres ett år gamle sønn i småbyen Sherwood i delstaten Oregon.

Det var da de oppdaget blåmerkene på sønnen. De tok ham med til sykehuset, og skrev umiddelbart en anmeldelse på barnevakta som ble levert det lokale politiet.

Men ingen ble siktet eller arrestert i saken. Årsaken er en lov i delstaten som gjør det svært vanskelig for politi og påtalemyndigheten å ta innlede straffesaker etter vold mot barn.

Nå søker foreldrene rettferdighet.

Rettspraksis i veien I et innlegg på Facebook gjør faren det veldig klart at han vanligvis holder familieanliggende saker privat, men at han har fått nok etter over to måneder med venting.

Bildene av blåmerkene i sønnens ansikt og foreldrenes rop om rettferdighet er delt over 200 000 ganger på Facebook på kort tid.

Statsadvokaten i Oregon har ikke tatt endelig stilling til om det skal tas ut siktelse mot barnevakta. Årsaken er at det finnes kompliserte lover i delstaten som gjør det vanskelig å ta opp straffesaker når fornærmede ikke er talefør, skriver Oregon Live.

Aktor i Washington County, Dustin Staten, viste til en artikkel fra nettstedet Oregon Live, der påtalemyndigheter i delstaten hevder at dyr er bedre beskyttet av mishandlingslover enn små barn.

I artikkelen heter det at aktoratet må kunne bevise at den fornærmede har blitt utsatt for betydelig smerte. Det er imidlertid vanskelig så lenge offeret ikke kan snakke, heter det i en tolkning fra en ankedomstol i Oregon fra 2012, som nå har blitt rettspraksis i delstaten.

Ankedomstolen har dermed tolket det dit hen at sår, blåmerker og kutt ikke er nok bevisbyrde, noe som også gjør saken vanskelig for påtalemyndigheten.

Vurderer fortsatt Ifølge lokal-TV-kanalen Katu er politiet sikre på at det ikke er foreldrene som står bak mishandlingen av barnet.

I en e-post til TV-kanalen skriver påtalemyndighetene i Washington County at de vil vurdere videre hvordan kjennelsen fra 2012 vil påvirke deres mulighet til å ta ut siktelse mot barnevakta.

Aktor Dustin Staten sier videre til Oregon Live at han ikke hadde sett bildene faren la ut på Facebook.

- Når jeg ser de bildene, vil jeg gjerne gå i en annen retning. Det er andre jeg må konsultere meg med på bakgrunn av bildene jeg har sett i dag, sier han.

Det er nå opprettet underskriftskampanje for å reversere avgjørelsen fra Oregons høyesterett, i tillegg til at det er opprettet en innsamling som skal sørge for rettferdighet for ettåringen.