Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreldrene gjør barnas lekser

Og tar fri fra jobben for å hjelpe barna med prøvene. Det forteller Oslo-lærere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Sammenlignet med den gangen jeg gikk på skole har elevenes bakgrunn fått mye større betydning.», skriver en ungdomskolelærer til Dagbladet.no. 

Dagbladet.no har kontaktet over 3000 lærere i Oslo, og bedt dem svare på spørsmål om sin egen hverdag. Vi har fått svar fra 200 lærere fra over 90 forskjellige skoler.

Les også: «Selv seksåringer svarer frekt»

Et av spørsmålene Dagbladet.no stilte lærerne var: «Hva mener du kan gjøres for at elevenes familiebakgrunn skal få mindre å si for skoleresultatene?» 

Vil fjerne leksene

«Ikke gi oppgaver på forhånd slik at ressurssterke foreldre kan gjøre oppgavene for dem.», råder en ungdomskolelærer. 

Nesten samtlige lærere mener at løsningen er å fjerne hjemmeleksene. I tillegg ønsker de å fjerne alt som innebærer at elevene skal forbedre seg hjemme. Det favoriserer de som har ressurssterke foreldre og som kan få hjelp hjemmefra.

Flere forteller om foreldre som går langt for hjelpe elevene på skolen. Tre lærere forteller at det er vanlig at foreldre gjør leksene for barna. I tillegg tar noen foreldre seg fri fra jobb for å hjelpe ungene når de har hjemme-eksamen.

VIL FJERNE LEKSER: Nesten samtlige lærere mener at løsningen er å fjerne hjemmeleksene. I tillegg ønsker de å fjerne alt som innebærer at elevene skal forbedre seg hjemme. Det favoriserer de som har ressursterke foreldre og som kan få hjelp hjemmefra. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
VIL FJERNE LEKSER: Nesten samtlige lærere mener at løsningen er å fjerne hjemmeleksene. I tillegg ønsker de å fjerne alt som innebærer at elevene skal forbedre seg hjemme. Det favoriserer de som har ressursterke foreldre og som kan få hjelp hjemmefra. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

«I muntlig kan hele slekta aktiviseres fordi man har 48-timers forberedelsestid», skriver en lærer.

Vil ha kveldsåpen skole

Mange mener at hjemmelekser bare øker forskjellene: «Elever som kommer fra hjem med små ressurser, der det for eksempel ikke er oppslagsbøker eller pc med internett, stiller svakere enn de som har dette», forteller en lærer. 

En av lærerne foreslår å åpne skolene på kvelden. En annen mener at man må slutte å snakke om hva elever har gjort i ferier og fritid. 

Flere vi ha færre prøver:
 

«Stanse prøvehysteriet som skolen i dag er pålagt. Det såkalte læringstrykket som vi nå er pålagt å øke, vil antaglig gjøre at flere faller utenfor. Mer praktiske fag, mindre ren teori. Bruk av konkreter i undervisningen. Mindre høykultur.», skriver en ungdomskolelærer. 

image: Foreldrene gjør barnas lekser
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media