FØLGER DOMSFORKYNNELSEN:  Dommen i Sigrid-saken forkynnes i Oslo tingrett i dag. Sigrid Giskegjerde Schjetnes foreldre vil være tilstede i retten. Her sammen med sin bistandsadvokat Harald Stabell tidligere under rettssaken. Foto: Nina Hansen
FØLGER DOMSFORKYNNELSEN: Dommen i Sigrid-saken forkynnes i Oslo tingrett i dag. Sigrid Giskegjerde Schjetnes foreldre vil være tilstede i retten. Her sammen med sin bistandsadvokat Harald Stabell tidligere under rettssaken. Foto: Nina HansenVis mer

Foreldrene håper på en avslutning

Dommen mot 38-åringen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) faller i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken 9.00 forkynnes dommen mot den 38 år gamle mannen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) fra Østensjø august i fjor.

Aktoratet i saken, statsadvokat Nina Prebe og Jens Olav Sæther, mener tiltalte er skyldig i bortføring og drap, men for syk til å sone. De har lagt ned påstand om at han dømmes til tvungen psykisk helsevern. 

38-åringen hevder derimot at han ikke har noe med saken å gjøre. Hans forsvarer John Christian Elden har bedt om full frikjennelse.

To lekdommere og tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen skal avgjøre om bevisene som ble lagt fram i den tre uker lange rettssaken mot 38-åringen holder til en dom eller ikke.

Foreldrene til stede Sigrids foreldre har fulgt det meste av rettssaken i Oslo tingrett. De vil også være til stede når dommen leses opp i sal 250 i dag, opplyser deres bistandsadvokat Harald Stabell. 

Han sier videre at foreldrene er forberedt på at det kan bli en runde til i retten.

- De er forberedt på at det høyst sannsynlig blir en anke, gitt hans standpunkt til skyld og bevisene som er lagt fram, sier Stabell.

DREPT:  Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Selv om foreldrene fortsatt ikke har gitt opp håpet om at de vil få flere svar på hva som skjedde med datteren, som når og hvordan hun døde, hadde de helst sett at saken nå ble avsluttet i rettsapparatet.

- Muligheten for å få svar på de ubesvarte spørsmålene kan kanskje være større om det blir en ankerunde, men det blir spekulasjoner.  Belastningen ved å gå gjennom en ny sak er stor, så jeg tror de ville foretrukket en endelig avgjørelse, sier bistandsadvokaten.

Tiltaltes forsvarer John Christian Elden sier de ikke tar noen stiling til ankespørsmålet før dommen er falt.

- Han håper det blir en riktig dom, og da vil det ikke være noen grunn for ham til å anke. Vi avventer dommen først, sier Elden til Dagbladet.

  Tvil om tilregnelighet Hvis retten finner tiltalte skyldig, skal de også ta stilling til om 38-åringen var tilregnelig på drapstidspunktet.

Tre psykiatrisk sakkyndige uttalte seg om tilregnelighetsspørsmålet i retten. En av dem mente han helt klart var utilregnelig, mens to andre var i tvil.

Aktor har bedt om at 38-åringen ilegges 21 års forvaring med en minstetid på 10 år hvis retten mener han var frisk.

For 16-åringens foreldre er forvaringsspørsmålet underordnet.

- De er opptatt av at tiltalte blir domfelt hvis han er gjerningsmannen. Men akkurat om det blir forvaring eller tvungen psykisk helsevern er ikke der de har sin hovedoppmerksomhet, sier foreldrenes bistandsadvokat Harald Stabell til Dagbladet.

Den tiltalte 38-åringen mener selv at han er frisk.

DRAPSTILTALTE:  38-åringen som er tiltalt for drap får dommen forkynt i dag. Foto: Nina Hansen
DRAPSTILTALTE: 38-åringen som er tiltalt for drap får dommen forkynt i dag. Foto: Nina Hansen Vis mer