NY RETTSRUNDE:  Foreldrene til Sigrid, Ingrid Ruth Giskegjerde (t.v) og Tom Schjetne (midten), håper å få flere svar når saken nå skal opp på nytt igjen i Borgarting lagmannsrett. Her er de avbildet sammen med deres bistandsadvokat, Harald Stabell.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY RETTSRUNDE: Foreldrene til Sigrid, Ingrid Ruth Giskegjerde (t.v) og Tom Schjetne (midten), håper å få flere svar når saken nå skal opp på nytt igjen i Borgarting lagmannsrett. Her er de avbildet sammen med deres bistandsadvokat, Harald Stabell. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Foreldrene håper på flere svar, men de er ikke særlig optimistiske

Ny rettsrunde i Sigrid-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 5. august 2012 forsvant Sigrid Giskegjerde Schjetne på Østensjø i Oslo. Den 3. september samme år ble hun funnet drept. En 38 år gammel mann fra Sunnmøre ble i Oslo tingrett dømt til tvungen psykisk helsevern for drapet.

Familien har aldri fått svar på hvorfor Sigrid ble et offer i denne saken eller omstendighetene rundt drapet. I morgen skal saken opp igjen i Borgarting lagmannsrett. Foreldrene håper de kan få flere svar.

- Det viktigste for dem har vært å få vite hvorfor dette skjedde. Hvordan hun ble tatt, hvordan hun ble drept og når hun ble drept. De håper denne rettsprosessen og dommen vil kunne gi dem flere svar, sier Stabell.

Ønsker forvaring Men foreldrene er ikke særlig optimistiske når det gjelder å få vite mer om hva som skjedde med deres datter.

- Svarene er det den domfelte som har. Håpet er lite for at han kommer til å fortelle noe mer. Dersom det ikke kommer flere svar, er det viktig for dem at gjerningsmannen blir domfelt, helst til forvaring, sier Stabell.

Dersom 38-åringen dømmes til tvungent psykisk helsevern på nytt, vil han kunne begjære seg løslatt hvert år. Ved forvaring vil han få en minstetid på ti år.

Ifølge bistandsadvokaten har foreldrene har hatt en god periode fra domsavsigelsen og fram til nå.

- Det har vært lite oppmerksomhet rundt saken og det har gitt dem ro. Men de har vært klar over en god stund at saken skulle opp igjen nå, og de har forberedt seg mentalt - i den grad det er mulig, sier advokaten.

Stump vold Sigrid hadde var på vei hjem etter å ha besøkt en venninne da hun forsvant. Alt hun etterlot seg av spor var en sko og en ankelsokk, samt mobiltelefonen. 29 dager seinere ble hun funnet dumpet på Sofiemyr i Oppgård.

16-åringen hadde store skader etter å ha blitt påført gjentatt stump vold. Flere av skadene ble ifølge obduksjonsrapporten påført etter hennes død.

DREPT:  Sigrid Giskegjerde Schjetne ble meldt savnet natt til søndag 5. august. I underkant av en måned seinere ble hun funnet drept i et skogholt i Oppegård. 
Foto: Privat
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne ble meldt savnet natt til søndag 5. august. I underkant av en måned seinere ble hun funnet drept i et skogholt i Oppegård. Foto: Privat Vis mer

- De fikk vite i tingretten at det etter all sannsynlighet gikk ganske raskt og at det neppe varte over et døgn. Det har vært en liten trøst i elendigheten, sier Stabell.

Den 38 år gamle sunnmøringen anket skyldsspørsmålet reaksjonsfastsettelsen, altså det at han ble funnet strafferettslig utilregnelig.

Han har ikke villet fortelle hvor han befant seg den natta da Sigrid forsvant. Han hevdet i tingretten at blodsporene som ble funnet etter Sigrid i campingvogna var avsatt av noen andre som ville gi ham skylden for drapet. Retten utelukket imidlertid at det var en alternativ gjerningsmann i denne saken.

Ifølge mannens forsvarer, John Christian Elden, er det ingenting som tyder på at det vil komme flere svar i denne rettsrunden.

- Jeg har ikke mottatt noe mer fra politiet som kan beskrive hvordan hun døde, når det skjedde eller hvem som er ansvarlig. Det er derfor lite trolig at denne rettsbehandlingen vil være egnet til å oppklare saken, sier Elden til NTB.

Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med advokat John Christian Elden.