- Foreldrene har hovedansvaret

Eksmodell Anette Stai har lenge engasjert seg i kampen mot spiseforstyrrelser. Nyheten om at barn så unge som sju år blir rammet av spiseforstyrrelser sjokkerer henne ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har til og med hørt om spedbarn som har hatt det. At små barn får spiseforstyrrelser er ikke sjokkerende i dagens samfunn. Det som kanskje er oppsiktsvekkende er at det har kommet til Norge, sier Stai til Dagbladet.

Hun mener det i all hovedsak er foreldrene som må ta ansvar både for at problemet har dukket opp, og for å få løst det.

- Når man i dag vet at dårlig kosthold kan avstedkomme helseskader, vil jeg påstå at det er uvitenhet hos foreldrene som i hovedsak har skylden for dette. Det er vår plikt som foreldre å sørge for at barna har et sunt og næringsrikt kosthold basert på naturlig mat. Svært mange neglisjerer dette. Vi har blitt mer løsslupne, fastslår Stai.

Hun har selv to gutter: en på sju, og en på elleve år. Dem spiser hun sammen med daglig til fastsatte tidspunkt.

Stai mener det kan være med å snu trenden hvis vi får barna til å forstå at det er forskjell på folk.- Det er bare én måte å få bukt med problemet på: Vi må motivere barna til å spise riktig, og samtidig få dem til å forstå at det faktisk er fysiologiske forskjeller på folk. Spiser vi sunt, så får vi en kroppsvekt som passer oss. Alle er ikke like, og vi kan ikke bli det heller, sier Stai.

- I dag har barn og unge mye penger, og de bruker dem ofte på fastfood og godteri. Den vanligste måten vi koser oss på i dag er ved å stikke noe spiselig i munnen. Og det er som oftest raffinert sukkerkliss. Lørdagskosen har blitt liberalisert. Det er lørdag hver dag, sier Anette Stai.