Foreldrene hevder de bare klarte å ta hånd om ett barn

Derfor låste de hyperaktive Dylan (7) inne i et celleliknende rom.

FANGEHULLET: Her ble Dylan (7) holdt fanget. Foto: AFP/Scanpix
FANGEHULLET: Her ble Dylan (7) holdt fanget. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Skandalen som rulles opp i den franske byen Millau har fått sinnene til å koke.

Et fransk ektepar er pågrepet under mistanke om å ha holdt sin syv år gamle sønn Dylan innesperret på et celle-lignende rom.

Varslet omsorgssvikt i 2007
Sosialtjenesten i Frankrike får nå enorm kritikk.

Allerede i 2007 varslet helsesøster om en underernært gutt som så ut til å ha blitt grovt forsømmet.

Det var da det pågrepne ekteparet fikk en ny sønn i 2007, en helsesøster kom innom for en rutinesjekk på parets nyfødte barn. Hun varslet myndighetene om alvoret i situasjonene.

Sosialtjenesten skal ha kommet på besøk, uten å ha rapportert noe krittikkverdig. Det var kort tid etter dette at lille Dylan låst inne på et rom. Før Dylans lillebror ble født, fikk gutten lov til å bevege seg fritt rundt i huset. Foreldrene skal ifølge avisa La Depeche hatt problemer med å håndtere begge barna.

INNESTENGT: Dyland ble holdt fanget i dette huset. Foto: AFP/Scanpix
INNESTENGT: Dyland ble holdt fanget i dette huset. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Skjulte sannheten for naboer og besteforeldre
- Det er åpenbart at foreldrene ikke ønsket dette barnet, og ble sett på som en byrde, sier kriminalpsykologen Roland Coutanceau til avisa.

Faren selv uttaler via sin advokat at han er overrasket over alvoret i anklagene mot ham. Til avisen La Depeche sier forsvarsadvokaten at faren gjorde sitt beste for å ta vare på sin hyperaktive sønn.

Foreldrene skal ha latt være å melde barnet inn til skolegang, og til guttens besteforeldre skal de ha forklart at skolen ikke ville ha gutten fordi han var for vanskelig. Til naboer som spurte etter gutten, skal de ha fortalt at han var autist og ble undvervist hjemme.

Tok 2 år før politiet ble involvert
Franske medier spør nå hvordan dette kan ha skjedd. Christian Patoz i undervisningsdepartementet skylder på manglende midler til å oppdage barn i og utenfor skolen.

- Utdanning er obligatorisk far 6 til 16 år. Registreringslister blir oppført av kommunen. Barn som ikke begynner på skolen er vanskeligere å oppdage enn barn med mye fravær, sier Patoz.

BLE HOLDT FANGET: Dylan har fortalt at faren pleide å slå ham. Foto: AFP/Scanpix
BLE HOLDT FANGET: Dylan har fortalt at faren pleide å slå ham. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Da foreldrene i 2008 lot være å møte sosialtjenesten, skal det ikke ha forekommet noen flere tiltak enn et utsendt brev.

Naken og luktet urin
Sosialtjenesten fattet ny mistanke da foreldrene unnlot å svare på brevet, men det var først på torsdag at politiet ble involvert og avdekket den grusomme situasjonen til syv år gamle Dylan.

Da politiet tok seg inn i huset og fant fangehullet, ble de møtt av en livredd og naken syvåring og en stank av urin, så sterk at den var merkbar fra utsiden, ifølge politifolk på stedet.

Foreldrene sitter nå i varetekt. I tillegg til omsorgssvikt etterforskes også faren for fysisk mishandling av sin sønn. Han risikerer 15 år i fengsel.

Moren (35) risikerer syv år i fengsel, for ikke å ha forhindret mishandlingen.

DYLANS MOR: Risikerer sju år i fengsel. Foto: AFP/Scanpix
DYLANS MOR: Risikerer sju år i fengsel. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer