- TRUET MED Å DREPE: Foreldrene til en nå 16 år gammel jente sitter nå i varetekt etter å ha giftet bort datteren som 14-åring. De skal ha truet med å drepe henne dersom hun brøt ut av ekteskapet med en 23-åring. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- TRUET MED Å DREPE: Foreldrene til en nå 16 år gammel jente sitter nå i varetekt etter å ha giftet bort datteren som 14-åring. De skal ha truet med å drepe henne dersom hun brøt ut av ekteskapet med en 23-åring. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Foreldrene i varetekt etter å ha giftet bort 14-åring

- Foreldrene er siktet for å ha truet med å drepe datteren om hun brøt ut av ekteskapet med en 23-åring. Abid Raja krever hard reaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Foreldrene til jenta som skal ha blitt giftet bort som 14-åring, er arrestert. Etter det Dagbladet får opplyst, er foreldrene siktet for å ha truet med å drepe datteren om hun brøt ut av ekteskapet med en 23-åring.

Ifølge siktelsen inngikk jenta og 23-åringen ekteskap før jul i 2007. 23-åringen er jentas fetter. De to skal ha blitt viet av en imam i leiligheten til 23-åringens foreldre.

Jentas foreldre er siktet etter loven som gjør tvangsekteskap straffbart. Foreldrene er også siktet for å ha medvirket til at ekteskapet kom i stand. 23-åringens mor er også arrestert. Denne kvinnen, som altså er jentas svigermor, er siktet for medvirkning
til ekteskapet.

Sammen med sønnen (23) er hun også siktet for vold begått innen familien rettet mot jenta.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal de to angivelig ha kommet med drapstrusler.

Ikke giftBåde jentas foreldre og hennes svigermor ble sist uke varetektsfengslet. Det samme ble 23-åringen. Fengslingsmøtet skjedde for lukkede dører. De fire nekter straffskyld, og forklaringer går ut på at det aldri har vært inngått noe ekteskap mellom jenta og 23-åringen. De fire er fengslet til over påske.

Ytterligere en person er siktet i saken. Vedkommende skal befinne seg i utlandet, etter det Dagbladet får opplyst.

Det var i begynnelse av mars at jenta ble fanget opp av det sosiale hjelpeapparatet via skole og barnevern. I løpet av vinteren skal
skoleprestasjonen har vakt bekymring. Jenta, som nå er 16 år, fortalte etter hvert en historie om påtvunget ekteskap, seksuelt
misbruk og psykiske overgrep over en periode på over to år.

Etter et hastevedtak i barnevernet ble hun plassert på hemmelig adresse. På det tidspunktet skal hun ha bodd sammen med 23-åringen.

Voldtekt11. mars anmeldte Oslo kommune ved barnevernet saken til politiet. Jentas forklaring til skole, barnevern og politiet står helt sentralt i saken, ifølge Dagbladets kilder. Jenta skal ha begynt samlivet med 23-åringen kort tid etter at det påståtte ekteskapet ble inngått.

23-åringen er i den forbindelse siktet for å ha voldtatt jenta over en periode på over to år. Han er samtidig siktet for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år. 23-åringen nektet også for å ha forbrutt seg seksuelt mot jenta.

Jentas bistandsadvokat, Simon Stende, sier til Dagbladet at politiet nå etterforsker saken videre og at den nå 16 år gamle jenta ønsker å fortsette livet sitt som vanlig.

— Hun har jo ønsket seg ut av dette ekteskapet, men det har vært en vanskelig situasjon for henne med tanke på at familien er involvert. Men hun har det etter omstendighetene bra.

Advokat Heidi Ysen forsvarer jentas mor. Ysen vil foreløpig ikke kommentere saken, fordi fengslingen foregikk for lukkede dører.

Krever hard reaksjonAbid Raja (V) mener dette må være et av de første eksemplene på tvangsekteskap med barn som har blitt utført i Norge.

— Dette er en dypt tragisk sak og ikke minst en kriminell sak som familien bør straffes for. Dette vil være blant de første kjente norske eksemplene hvor et barn faktisk har blitt viet i Norge. Dette er et nytt fenomen. Derfor bør det også være knallharde reaksjoner, sier advokat og Venstre-politiker, Abid Raja, til Dagbladet.

Han tror at det per i dag finnes smutthull i norsk lov hvor det ikke tas hensyn til at andre kulturer har andre type vigselsmyndigheter enn det som er godkjent.

- En hvilken som helst muslim kan vie andre, men i praksis benyttes ofte en imam. Likevel er det mange imamer som ikke har myndighet til å vie i Norge, men som gjør det likevel. Giftemålet vil da ikke være gyldig i Norge, men det vil være det i islam, poengterer han.

Hvis en person som ikke har myndighet til å vie noen i Norge likevel gjør det, må dette komme under straffansvar, mener han.

TRAGISK: Abid Raja
kaller saken «dypt
tragisk».
Foto: Torbjørn Grønning
TRAGISK: Abid Raja kaller saken «dypt tragisk». Foto: Torbjørn Grønning Vis mer