- SKULLE ADOPTERES BORT: Haitiske myndigheter mener de 33 barna skulle adopteres bort. Foto: REUTERS/Guy Delva/SCANPIX
- SKULLE ADOPTERES BORT: Haitiske myndigheter mener de 33 barna skulle adopteres bort. Foto: REUTERS/Guy Delva/SCANPIXVis mer

- Foreldrene kan ha sendt vekk barna med vilje

Ti amerikanere forsøkte å ta haitiske barn ulovlig ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Foreldrene kan ha sendt dem av gårde med vilje.

Det mener Haitis statsminister Max Bellerive om de 33 haitiske barna som ble forsøkt tatt ut av landet av ti amerikanske baptister sist fredag, ifølge AP.

Ville sende barna til USA
Statsministeren sier til AP at noen av foreldrene kan ha gitt barna sine til amerikanerne i håp om at de skulle få komme til USA.
Ifølge AP er ikke dette uvanlig i fattige Haiti, et land som hadde om lag 380 000 foreldreløse barn før skjelvet.
Men barna manglet dokumenter og ville trolig aldri kommet inn i USA.

Amerikanerne nekter for å ha gjort noe galt. De har forklart at de skulle ta med barna over grensen til Den dominikanske republikk og et barnehjem der.

Hevdet barna var foreldreløse
Amerikanerne hevdet først at barna hadde blitt foreldreløse etter jordskjelvet 12. januar. Men det viste seg at flere av barna hadde foreldre som overlevde.

De ti ble arrestert fredag og haitiske myndigheter mener barna skulle adopteres bort ulovlig. Nå ønsker statsminister Bellerive at baptistene stilles for retten i USA.
Det vil bli vanskelig å gjennomføre en eventuell rettssak i Haiti ettersom de fleste offisielle bygningene, domstolen inkludert, raste sammen under det kraftige skjelvet.

- De visste at det de gjorde var galt, sier statsministeren om amerikanerne.

Stoppet på grensen
Baptistene ble stoppet på grensen fredag med en busslast full av barn som manglet de rette dokumentene. I bussen var det alt fra to år gamle babyer til tolvåringer.

- En ni år gammel jente gråt og sa «jeg er ikke foreldreløs, jeg har fortsatt foreldrene mine.» Og hun trodde hun skulle på en sommerleir, en kostskole eller noe lignende, sier George Willeit, talsmann for SOS-barnebyer, som har overtatt ansvaret for de 33 barna.

De oppholder seg nå i en SOS-barneby.

Advart Myndighetene i landet har tidligere advart om at menneskesmuglere kan utnytte den kaotiske situasjonen etter jordskjelvet tidligere denne måneden. De har også uttrykt bekymring for at hjelpeorganisasjoner, som ikke forsøker å gjøre noe galt, kan ha tatt barn med ut av landet før letingen etter foreldrene deres var avsluttet.

ARRESTERT: Fra venstre  Steve McMullen,  Jim Allen, Carla Thompson, Silas Thompson, Paul Thompson, Laura Silsby, Drew Culberth og Nicole Lankford i politiets hovedkvarter på flyplassen i Port-au-Prince. Haitiske myndigheter ønsker å stille de amerikanske baptistene for retten i USA. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa/SCANPIX
ARRESTERT: Fra venstre Steve McMullen, Jim Allen, Carla Thompson, Silas Thompson, Paul Thompson, Laura Silsby, Drew Culberth og Nicole Lankford i politiets hovedkvarter på flyplassen i Port-au-Prince. Haitiske myndigheter ønsker å stille de amerikanske baptistene for retten i USA. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa/SCANPIX Vis mer