Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreldrene krever høyere karakter

Foreldre som er misfornøyd med barnas karakterer, setter advokat på saken. - Jeg har fått flere telefoner hvor misfornøyde foreldre truer med å sette advokat på saken. I noen tilfeller har de faktisk gjort det. Men dette er et tabubelagt område hvor jeg er redd mørketallene er store, sier rektor Anne-Ma Grønlie ved Ski videregående skole

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter innføringen av Reform-94 i videregående skole, har klagestrømmen på karakterer økt betraktelig. Ved utdanningdirektørens kontor i Akershus får Dagbladet opplyst at det i fjor var 600 klager. Det er en økning fra tidligere år, hvor tallene har ligget på mellom 300 og 400 klager. I noen tilfeller nøyer imidlertid ikke elevene og foreldrene seg med å klage. De setter advokat på saken.

- Det føles nokså ubehagelig. Men jeg prøver å holde hodet kaldt og si at det er greit, bare gå til advokat du, forteller Anne-Ma Grønlie som alene har mottatt omlag ti slike henvendelser.

Rektor ved Stabekk videregående skole, Inger Zimmermann, bekrefter også at hun har opplevd dette, men at det har skjedd bare én gang.

De som kan betale

Grønlie forteller at fenomenet er forholdsvis nytt, men at det er økende problem at advokater settes på saken.

- Det sier seg selv at dette handler om folk som har penger. Ofte er det snakk om såkalte ressurssterke foreldre som har høyere ambisjoner for barnet sitt enn barnets evner tilsier, sier Anne-Ma Grønlie som bekrefter at temaet diskuteres i rektorkretser.

- Dette skjer flere steder. Men det er ubehagelig å oppleve det, og snakke om det. Jeg er redd det er store mørketall her.

- Du tror det fins rektorer som får slike telefoner, og synes det er såpass ubehagelig at de setter opp karakteren for å slippe mer bråk?

- Det er i hvert fall en fare. Vi sitter i en utsatt posisjon og det er klart det er ubehagelig å bli møtt med slike pressmidler. På den annen side er jeg for at det skal kreves større åpenhet fra skolens side. At elever klager, gjør at vi blir flinkere til å begrunne våre avgjørelser.

- Men du mener advokater ikke bør ha en rolle i dette?

- Ja, det er her det blir så feil. Jeg synes det er flott at foreldre er engasjerte på barnas vegne. I videregående skole forsvinner i stor grad kontakten med foreldrene. Men det begynner å bli skummelt når de må ta en konfrontasjon bakveien, via advokat. Og det er klart - det ligger en implisitt urettferdighet her. Det er slett ikke alle som har råd til å betale en advokat for å sikre barnet sitt eventuelle bedre karakterer.

Fikk medhold

Reform-94 er en rettighetsreform. Elever er blitt mer klar over sine rettigheter, noe både Grønlie og Zimmermann ser på som positivt.

- Karaktersetting skjer i samarbeid med eleven. Han skal selv kunne vurdere seg selv. Slik har systemet blitt mye bedre, mener Zimmermann.

Men med nye rettigheter og nye formelle krav til hvordan karaktersetting skal begrunnes, har byråkratiet i skolen vokst dramatisk.

Poenget er at elever kan klage på karakteren, ikke ut fra faglige hensyn, men med den begrunnelse at læreren har gjort formelle feil. En sak ved Ski Videregående skole, gikk helt til sivilombudsmannen, etter at foreldrene hadde satt advokat på saken. Foreldrene klagde først til Utdanningsdirektøren og fikk medhold i at én av tre begrunnelser læreren hadde levert, ikke holdt i forhold til regelverket. Læreren hadde begrunnet karakteren med at eleven ikke hadde vært til stede på prøver, en begrunnelse som ikke lenger holder, formelt.

- Etter en samtale med faglærer, som var helt klar i sin vurdering, valgte jeg likevel ikke å sette opp karakteren. Dessuten synes jeg det var riktig å få prøvd ut denne saken: Skal en elev som ikke fortjener bedre karakter, få det fordi læreren snubler i et komplisert regleverk? Heldigvis ga sivilombudsmannen oss medhold i at det faglige telte mer enn en formell feil i saksbehandlingen, og karakteren ble stående, sier Grønlie

PRESSET:</B> - Det er klart det ligger en implisitt urettferdighet her. Det er slett ikke alle som har råd til å betale en advokat for eventuelt å sikre barnet sitt bedre karakterer, sier rektor ved Ski videregående skole, Anne Ma Grønlie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!