- Foreldrene må ta ansvar

- Når vi pågriper ungdom for tagging, avgjør ofte foreldrenes reaksjon om de vil tagge igjen, sier sporveisvekter Tord Langmoen. Mange foreldre nekter å tro at barnet driver slik hærverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Se etter taggelogoer i skrivebøker, på pennalet og sekken. Har ungen sprayflasker, store tusjer og engangshansker er dette klare tegn, sier Langmoen.

Han er driftsleder for delen av Falken som er sporveis-spesialister. I fem år har han fersket taggere.

- Helt vanlig ungdom fra de beste og verste hjem. Gutter og jenter. Det kan være hvem som helst, sier han.

Fra 10 til 31 år

Den yngste var 10 år og den eldste 31 år, men hovedtyngden er gutter mellom 14 og 18 år. Noen gir seg når de blir pågrepet første gang, andre har Langmoen tatt 7-8 ganger. I august må en Furuset-gutt på 18 år stille i Oslo byrett og svare for 126 taggerforhold.

- Tagging er ikke lenger et rusfritt hip-hop-miljø. Flere av de jeg pågrep for tagging for noen år siden, ser jeg igjen som narkomane i dag, sier Langmoen.

Han vil ikke ha ansiktet sitt i avisa. Flere ganger har han blitt truet på telefon. Noen har tagget på veggene hvor han bor. Det samme skjer med vekterne hans og sporveisførere - de er i krig med taggerne.

Bruker mobil og internett

- Foreldre må ikke alltid tro det beste når ungen kommer hjem hver kveld med maling på hendene. De kan bli stilt økonomisk ansvarlig for barnets hærverk, sier politistasjonssjef Terje Kristiansen på Stovner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer