Madeleine McCann

Foreldrene med ny melding

Madeleine McCanns foreldre har aldri mistet håpet om å finne dattera i live. Politiet tror på en tiltale mot den mistenkte tyskeren i løpet av 2021.

SPORLØST BORTE: Madeleine McCann forsvant sporløst fra Portugal i 2007. Foto: AFP / NTB scanpix
SPORLØST BORTE: Madeleine McCann forsvant sporløst fra Portugal i 2007. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var 3. mai i 2007 at tre år gamle Madeleine McCann forsvant på familieferie i Algarve-regionen sør i Portugal. Snart 14 år seinere er hun fortsatt ikke funnet.

I juni i fjor ble en tysk mann (43) mistenkt for å stå bak Madeleine McCanns forsvinning og antatte dødsfall i 2007. Han sitter fengslet i Kiel, der han soner en narkotikadom. Mannen er tidligere dømt for overgrep.

Tysk påtalemyndighet mener å ha bevis for at jenta er død.

Madeleines foreldre, Kate og Gerry McCann, har gjentatte ganger uttrykt offentlig at de fortsatt håper dattera er i live. Nå deler de en ny melding på sin offisielle Facebook-side, som antyder at håpet fortsatt står ved lag:

- Ikke mye å melde. Vi vil sende en varm takk til alle som står ved vår side. Vi tror fortsatt på mirakler.

Nektet for å ha mottatt brev

Etter at politiets mistanke i fjor rettet seg mot den tyske 43-åringen, uttalte foreldrene via talsperson Clarence Mitchell, at de nye opplysningene var «en viktig utvikling».

- Dette virker å være den viktigste ledetråden politiet har fått siden Madeleine forsvant for 13 år siden, uttalte Mitchell.

Flere medier meldte kort tid seinere at påtaleleder i saken, Hans Christian Wolters, hadde opplyst foreldrene i et brev om de konkrete bevisene for at deres datter var død.

Foreldrene hevdet at de aldri hadde mottatt et slikt brev.

- (...) det har vært rapportert mange unøyaktige historier i media. De mye omtalte nyhetene om at vi har mottatt et brev fra tyske myndigheter (Wolters, journ.anm.) om at de har bevis for at Madeleine er død, er FALSKE. Som mange andre uberettigede historier i media, har dette ført til unødvendig angst for venner og familie, og nok en gang forstyrret livene våre, skrev foreldrene i en uttalelse på sin offisielle hjemmeside.

I en oppdatering på tampen av 2020 skrev foreldrene at søket etter Madeleine måtte nedskaleres gjennom året - på grunn av pandemien.

- Det har likevel ikke stoppet opp. Håpet og energien står fjellstøtt, og vi er fast bestemt på å finne henne og avdekke sannheten.

KJELLER: Politiet skal ha funnet en hemmelig kjeller i en kolonihage i Tyskland. Politiets søk kobles til Madeleine «Maddie» McCanns forsvinning. Foto: AP / NTB Vis mer

Sikker på at de har rett gjerningsmann

Den mistenkte tyskeren bodde mellom 1995 og 2007 i perioder på Algarve-kysten, nær stedet hvor McCann-familien ferierte. Der gjore han seg skyldig i diverse lovbrudd, som innbrudd på hoteller og ferieboliger, samt narkohandel.

Hans Christian Wolters er ifølge BBC overbevist om at de har rett gjerningsmann. Men han har ikke nok beviser til å ta ut tiltale.

- Hvis du kjente til bevisene vi har, ville du kommet til samme konklusjon som meg, men jeg kan ikke gi ut detaljene. Vi ønsker ikke at mistenkte skal vite hva vi har på ham. Det er taktiske vurderinger, sa han til kanalen i desember.

Wolters uttalte samtidig at etterforskningsteamet jobber med å bygge opp en «vanntett sak» mot 43-åringen, og at det kan komme en tiltalebeslutning i løpet av 2021.

- Jeg kan ikke love eller garantere at vi har nok til å ta ut en tiltale, men jeg er veldig sikker på det. Det vi har så langt åpner ikke for noen annen konklusjon.

Forsvareren bekymret

Den tyske mannens forsvarer, Friedrich Fulscher, mener politiet har tatt feil mann. Han har ikke sett politiets beviser mot klienten, noe han har reagert på.

- Det er et rettsprinsipp at begge sider skal ha samme våpen. Det er på tide at han viser kortene sine, for han fortsetter å offentlig forhåndsdømme min klient uten å gi han mulighet til å forsvare seg, sa han til Sky News i september.

Fulsher er bekymret for hva som skjer om klienten aldri blir tiltalt eller dømt i saken. Tyskeren er identifisert med fornavn og bilde i flere utenlandske medier.

- Han vil ikke få muligheten til å leve et normalt liv. Alle vil sette ham i sammenheng med denne saken.

Politiet har ikke klart å finne tekniske bevis som knytter mannen til kidnappingen. De er imidlertid ikke avhengige av tekniske bevis for en eventuell tiltalebeslutning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer