Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Foreldrene opplever at han forteller noen historier som de ikke kjenner seg igjen i

Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal mener det blir veldig godt for jentas foreldre å avgi sin forklaring i dag.

KLAR FOR TRE NYE UKER:  Jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal sier til Dagbladet at jenta har bestemt seg for å stå løpet ut og være tilstede under hele rettssaken. - Jenta er veldig lettet over at første uke er over, og hun er nå klar for nye uker i retten, sier hun.
Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KLAR FOR TRE NYE UKER: Jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal sier til Dagbladet at jenta har bestemt seg for å stå løpet ut og være tilstede under hele rettssaken. - Jenta er veldig lettet over at første uke er over, og hun er nå klar for nye uker i retten, sier hun. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet dag fem i rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdalen tingrett.

- Jenta er veldig lettet over at første uke er over, og hun er nå klar for nye uker i retten. Det er klart hun er sliten, men hun har bestemt seg for å stå løpet ut og være tilstede under hele rettssaken, sier jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Både jentas 18 år gamle kjæreste, hans mor, hennes foreldre og Øygards kone Reidun - som ikke vil begjøre lukkede dører - vil vitne i dag.

Kjæresten vitner Jenta forklarte i forrige uke at hennes 18 år gamle kjæreste var den første som fikk høre om de angivlige seksuelle overgrepene.

Deretter skal han ha fortalt dette til sin mor - som igjen snakket med jentas mor - som igjen gikk til politiet.

BLIR: Vågå-ordfører Rune Øygard trekker seg ikke, opplyste hans forvarer Mette Yvonne Larsen søndag kveld. I dag skal hans kone vitne i retten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLIR: Vågå-ordfører Rune Øygard trekker seg ikke, opplyste hans forvarer Mette Yvonne Larsen søndag kveld. I dag skal hans kone vitne i retten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

«Du har vel ikke svart han Rune i dag? Hvis du har gjort det, blir det verre og verre. Han ødelegger forholdet vårt», skrev kjæresten til jenta i en SMS kort tid før anmeldelsen ble levert.

Det er ventet at han vil understøtte hennes dramatiske forklaring.

Ikke lukkede dører Jentas foreldre må trolig gi sin versjon av det negative bildet Øygard har tegnet av jentas familie i retten - at jenta trengte å bli tatt vare på.

- Jeg tror det blir veldig godt for dem å ta til motmæle etter at de har vært passive tilhørere til det Øygard har sagt. Dette til tross for at det er belastende med all oppmerksomheten rundt saken. De opplever at han forteller noen historier som de ikke kjenner seg igjen i, sier bistandsadvokat Braathen Hjortdal.

FORSVARERE: I dag starter uke to av rettsaken der Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Her Mette Yvonne Larsen (49) som er ordfører Rune Øygards forsvarer på vei til rettslokalet i Lillehammer sammen med advokatfullmektig Martin Eiebakke. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORSVARERE: I dag starter uke to av rettsaken der Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Her Mette Yvonne Larsen (49) som er ordfører Rune Øygards forsvarer på vei til rettslokalet i Lillehammer sammen med advokatfullmektig Martin Eiebakke. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Øygard har hevdet at de to hadde et far-datter-forhold, samtidig som han på Skype-chatt har skrevet:

• Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg.
• Vi prater seinere. Liker ikke å prate når stefar eller mora di er der, de kan ta til å lure på oss.
• Jeg sitter her naken, jeg.

Ekstraordinært møte Fredag ble det klart at Vågå Ap har innkalt til ekstraordinært møte for å diskutere overgrepstiltaltes rolle i partiet.

- Jeg prata med Rune i lørdag. Men da var det ikke et tema at han skulle trekke seg. At han vurderte dette har jeg bare hørt gjennom media, sier  Live Langøygard (44), leder for Vågå Arbeiderparti til Dagbladet. 

SJEF I 16 ÅR: Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Like etterpå ble det kjent at han var anmeldt for overgrep mot barn under 14 år.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SJEF I 16 ÅR: Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Like etterpå ble det kjent at han var anmeldt for overgrep mot barn under 14 år. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Overfor NRK sa Øygards advokat Mette Yvonne Larsen i går at Øygard ikke vil trekke seg fra sitt verv.

Det ekstraordinære møtet, som i dag vil starte klokka 18, vil foregå for lukkede dører. 

Diskutere rådet Møtet ble bestemt etter at ledelsen i Ap, med partisekretær Raymond Johansen i spissen - ringte lederen for Vågå-partiet fredag, og rådet dem til å uttrykke mistillit overfor den tidligere populære ordføreren.

Øygard kan ikke tvinges til å gi slipp på ordfører-vervet, som han har hatt sammenhengende de siste 16 årene. Det er ikke mulig for et parti eller et kommunestyre å sjøl velge å skifte ordfører midt i en valgperiode, ifølge kommuneloven paragraf 9.

«Trer ordføreren eller fylkesordføreren midlertidig ut av sitt verv, rykker varaordføreren opp som ordfører eller fylkesordfører, og det velges midlertidig ny varaordfører», heter det i loven. 

Men dersom Øygard endelig trer ut av sitt verv, må et nytt ordførervalg arrangeres.

Øygard kan imidlertid velge å søke kommunestyret og fritak for et kortere tidsrom eller for resten av perioden.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med advokat Mette Yvonne Larsen for en kommentar, uten å lykkes.