- Foreldrene sa det var greit

Ringerike sykehus ga narkose på tross av Eunices (2) lungeproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi tror at Eunice ikke tålte narkosen.

Det sier fagsjef ved Ringerike sykehus, Katja Urwitz Iversen, til Dagbladet.no. Sykehuset har gransket behandlingen av to år gamle Eunice som fikk hjertestans etter at hun fjernet mandlene. Sykehusets interne gransking har ikke avdekket noe uregelmessig.

- Den konklusjonen vi er kommet frem til er at det ikke skjedde noe feil i behandlingen. Desverre var Eunice en av de svært, svært få som ikke tålte narkosen, sier Iversen.Nå ligger Eunice på Rikshospitalet. Hun er blind. Hun hører ikke, og kan ikke snakke. Hun kan heller ikke bevege seg, har sterke spasmer og må medisineres kontinuerlig. Foreldrene har fått vite at hun antagelig aldri vil bli bedre .

Vurderte risikoen

Ifølge fagsjefen må narkoselegen i hvert enkelt tilfelle ta stilling til om pasienten som skal opereres tåler belastningen den medfører.

- Legen må ta hensyn til om pasienten er syk, og om hjerte og lunger fungerer tilfredsstillende.

Eunice fikk fjernet mandlene, fordi hun hadde slitt med lungebetennelse og pusteproblemer. Fagsjefen ved sykehuset avviser at det var sykdomstegn som legene burde vurdert nøyere før de ga narkose.

- Burde ikke legen sett risikoen med å gi narkose i og med at Eunice nettopp led av lunge- og pusteproblemer?

HADDE LUNGEPROBLEMER: Eunice (2) hadde lunge- og pusteproblemer. - Den erfarne legen spurte foreldrene om det var greit at hun fikk narkose, sier fagsjef ved Ringerike sykehus, Katja Urwitz Iversen. Foto: Privat
HADDE LUNGEPROBLEMER: Eunice (2) hadde lunge- og pusteproblemer. - Den erfarne legen spurte foreldrene om det var greit at hun fikk narkose, sier fagsjef ved Ringerike sykehus, Katja Urwitz Iversen. Foto: Privat Vis mer


- Dette dreier seg om andre lungeproblemer, sier fagsjefen uten at hun vil utdype det noe nærmere. I stedet legger hun til at:

- Risikoen ble vurdert av en svært erfaren lege. Legen spurte også foreldrene om de mente det var greit.

- Men det er vel ikke foreldrene som skal gjøre denne vurderingen?

-
Som sagt, foreldrene ble spurt og de ga klarsignal. Og legen hadde mange års erfaring bak seg.

Til Ringerikes Blad sier moren Kavira Vihititi, at foreldrene ikke hadde noen betenkeligheter med å si ja til at Eunice skulle opereres. En av de eldre døtrene deres hadde gjennomgått samme operasjon uten problemer.

Langvarig hjertestans

Da Eunice fikk hjertestans, skjedde det mens foreldrene satt og ventet på at datteren skulle våkne, slik at de kunne ta henne med seg hjem.

- Jeg så på jenta mi. Hun skiftet farge i ansiktet, tungen hang ute. Mange kom for å hjelpe. Vi fikk beskjed om at hjertet hennes hadde stoppet. Det ble satt igang med oksygen og opplivning. Etter en stund ringte de luftambulansen og sendte henne til Rikshospitalet.

Fagsjef Iversen forteller at det uheldige i denne saken ikke bare er at Eunice ikke tålte narkosen, men at det også dreide seg om en langvarig hjertestans.

- Det spesielle var at det tok så lang tid å få hjertet i gang igjen, og det på tross av at det var medisinsk personell der med en gang.

Uhyre sjelden

- Det er uhyre sjeldent at det oppstår dødsfall eller hjerneskade etter å ha fjernet mandlene, sier Johan Ræder, professor og seksjonsoverlege ved anestesiavdelingen på Ullevål Universitetssykehus i Oslo. Han vet bare om en håndfull slike tilfeller de siste ti årene.

- Årsakene kan være kraftige blødninger, rester av mandler som setter seg fast i luftrøret, alvorlige allergiske reaksjoner eller krupp som følge av pusterøret pasientene har hatt i halsen.

I følge Ræder er ikke det å fjerne mandlene en spesielt alvorlig operasjon.

- Men det er heller ikke risikofritt. For små barn er det viktig at de overvåkes nøye, sier professoren, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Ræder anslår at det utføres nærmere 20-30.000 mandeloperasjoner i Norge i året, og han mener hendelsen ved Ringerike sykehus ikke må skremme foreldre vekk fra å fjerne mandlene på syke barn.

- Det kan være alvorlig å ikke fjerne dem også, sier Ræder.

Dødsfall som følge av narkose skjer bare i 1 av 100-200.000 tilfeller.

- Hvis du ikke er alvorlig syk regnes det å ta narkose som trygt, sier professoren.

I 2004 døde ei fire år gammel jente etter å ha fjernet mandlene ved Sykehuset Namsos, skriver Adressa. Politiet konkluderte med at ingen kunne klandres for dødsfallet.

Oversendt fylkeslegen

Ved Ringerike sykehus er undersøkelsene av hva som skjedde med Eunice avsluttet.

- Vi har sett på om det finnes gode rutiner, om rutinene er fulgt og om utstyret er godt nok. Vi har ikke klart å finne noe galt, sier Iversen.

Resultatene fra den interne granskingen ble oversendt fylkeslegen i Buskerud i midten av januar. Det er nå opp til fylkeslegen å se om en ekstern gransking av Ringerike sykehus kan forklare hva som gjorde at den to år gamle jenta fikk hjertestans.

<B>VIL ALDRI BLI BRA:</B> Foreldrene har fått vite at Eunice antakelig aldri vil bli bra igjen.
<B>LEKTE FØR OPERASJONEN:</B> Etter operasjonen fikk hun hjertestans.