- Foreldrene til Anooshe må få barna

- Vi ser bare én løsning for de kidnappingstruede barna til Anooshe og hennes drapstruede familie. Ektemannens to brødre må utvises fra Norge, og Anooshes familie må få asyl i Norge og overta omsorgen for de to sønnene på seks og sju år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier kilder med nær kjennskap til forholdene rundt Anooshe og hennes fraseparerte ektemann, Zahirudin Shamsi (32). De er selv flyktninger, og har bred kunnskap om både den politiske og kulturelle situasjonen i Afghanistan.

I går fortalte de om kidnappingsplaner av de to guttebarna til Anooshe Sediq Ghulam (22). De utpekte brødrene som sentrale i planene.

Måtte flykte

Kildene er svært bekymret for sikkerheten til Anooshes foreldre og søsken. De måtte flykte fra Afghanistan til Pakistan da Anooshe tok ut separasjon fra ektemannen. Ifølge både Anooshe selv og norske og utenlandske kilder ble familien truet med drap av ektemannens familie, fordi hun vanæret dem ved å søke skilsmisse.

- Foreldrene og deres seks mindreårige barn er i fare i Pakistan. Det er lett å drepe dem der. Shamsis familie har et bredt maktapparat med forgreininger til Pakistan. Dessuten trenger Anooshes barn sine besteforeldre her. De har ingen av sine egne nå, sier kildene. De karakteriserer Anooshes foreldre som milde, redelige og kjærlige.

Plaget døgnet rundt

Anooshe var svært redd for familiens situasjon. Hun søkte derfor Utlendingsdirektoratet (UDI) i 2001 om å få foreldrene og sine søsken til Norge. Søknaden ble avslått og anket. Da Anooshe ble drept, var den ikke behandlet ferdig.

- Situasjonen til familien plaget henne døgnet rundt. Å få dem i trygghet her, var hennes høyeste ønske, sier en hjelper og venn.

Dersom familien til Anooshe kommer til Norge, står et mottaksapparat allerede klart.

- Eide kommune er klar til å ta dem imot, sier Per Einar Dyrnes, rådmann i Eide kommune.

Familien til Anooshe har fått turistvisum til Norge for å delta i Anooshes begravelse. Men regjeringen avslo å betale reisen. Fredag besluttet derfor Dyrnes og ordføreren i kommunen, Oddbjørn Filseth, å forskuttere beløpet.

- Sammen med UDI Midt-Norge har vi forberedt alt det praktiske. Våre folk er klare til å motta dem, hvis de kommer.

Dyrnes og hans kolleger kjenner ikke til om familien kommer eller ei, men ifølge kommunal- og regionalminister Erna Solberg kan de i så fall søke asyl her.

- Hvis Anooshes familie kommer til Norge i begravelsen i dag, har de anledning til å søke asyl og være her til søknaden er ferdigbehandlet, sier Solberg.

Dagbladets kilder mener Shamsis brødre ikke lenger har behov for beskyttelse i Norge.

- De tilhører makteliten og rike krigsherrer i Afghanistan. De er ikke truet. Det er Anooshes barn som er truet, sier kildene.

DREPT: Anooshe Sediq Ghulam.