<strong>DREPT:</strong> Noah Pozner ble drept på skolen 14. desember 2012 sammen med 19 andre førsteklassinger. Massakren fant sted i Newtown i 2012. Foto: Privat/ NTB scanpix
DREPT: Noah Pozner ble drept på skolen 14. desember 2012 sammen med 19 andre førsteklassinger. Massakren fant sted i Newtown i 2012. Foto: Privat/ NTB scanpix Vis mer

Foreldrene til Noah (6) saksøker radiovert som nekter å tro på en av USAs verste skolemassakre

Radioverten mener at Sandy Hook-massakren ikke fant sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 14. desember 2012 ble 20 førsteklassinger og seks voksne drept på barneskolen Sandy Hook i den lille byen Newtown i Connecticut. Gjerningsmannen var 20-åringen Adam Lanza.

Lanza drepte sin egen mor, før han kjørte til skolen. I løpet av 11 minutter drepte 20-åringen 26 personer, før han til slutt tok sitt eget liv. Massakren er den nest verste skolemassakren i USAs historie.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, nekter flere å tro på at massakren fant sted.

- PSYKISKE PROBLEMER: USAs president Donald Trump holdt en pressekonferanse etter at en mann skjøt og drepte 26 mennesker i en kirke i Texas søndag morgen. Her snakker han blant annet om hvordan noe slikt kunne skje, og at våpen ikke var en del av årsaken. Video: CNN Vis mer

Lei av falske teorier

Blant personene som ikke tror på massakren, er mediemogulen og «Trump-vennen» Alex Jones. Jones er også grunnleggeren av nettstedet, radio- og TV-programmet Infowars, som er kjent for å dele konspirasjonsteorier.

Jones mener at massakren er fullstendig falsk, og mener at foreldrene er skuespillere som forsøker å undergrave loven som tillater amerikanske statsborgere å eie pistol.

Det har foreldrene sett seg lei på. Nå har det gått så langt at foreldrene til to av barna som ble drept i massakren har saksøkt Jones for ærekrenkelser, skriver BBC.

To av foreldrene som har saksøkt Jones, er foreldrene til Noah som bare ble seks år gammel. Leonard Pozner og Veronique De La Rosa har tidligere uttalt at de er lei av konspirasjonsteorier knyttet til massakren. De har tidligere fått drapstrusler og blitt utsatt for trakassering av konspirasjonsteoretikere.

Vil ha stopp

En annen forelder som har saksøk radioverten er Neil Heslin, far til Jesse Lewis. Ifølge søksmålet har Jones anklages Heslin for å plante et kulehull i hodet på sønnen sin.

I søksmålet heter det at anklagene har «revet opp sårene som saksøker har desperat har forsøkt å helbrede».

Foreldrene har sett seg lei på anklagene. Selv om det er mer enn fem år siden massakren, konkluderte foreldrene med at radioverten ikke har tenkt å la dem være i fred, og håper at en dom i et søksmål kan stoppe dette, opplyser Mark Bankston, forsvarer for foreldrene, til BBC.

Foreldre som har snakket i offentligheten om tapet og sorgen, har blitt utsatt for hets og trakassering, både i virkeligheten og på nett, ifølge BBC. I fjor ble en kvinne i Florida etterlyst, mistenkt for å ha trakassert faren til Noah.

- Imot ytringsfrihet

Mediemogulen Jones sier i en uttalelse på nettstedet Infowars at saksøkerne kommer til å tape saken, og mener at foreldrene er imot ytringsfrihet.

Jones er omtalt som «USAs mest profilerte konspirasjonsteoretiker», og han har blant annet uttalt at han mener at terrorangrepet 11. september 2001 var en innsidejobb gjennomført av amerikanske myndigheter.

Jones spekulerer på om søksmålet først kommer fem år etter massakren fordi saksøkerne har sett nøye på hva han har sagt og satt det i kontekst. Radioverten mener at han har blitt feilsitert av amerikanske medier og sier at han tror på at barna døde, men at spørsmålet er hvordan.

«Trump-venn»

Radioverten har gjentatte ganger blitt knyttet til Trump, og bruker «vennskapet» for alt det er verdt. Da Trump ble intervjuet av Jones i 2015, sa mannen som i dag er president følgende om konspirasjonsteoretikeren:

- Jeg vil bare avslutte med å si at du har et strålende omdømme. Jeg kommer ikke til å svikte deg. Jeg håper du kommer til å bli veldig imponert. Jeg tror at vi kommer til å snakke mye sammen. Du kommer til å se … etter at jeg har vært president i ett år, så vil du si «Wow, jeg husker det intervjuet. Han sa han skulle gjøre det, og han har gjort en god jobb». Du kommer til å være veldig stolt av landet vårt.

Trump har også flere ganger delt saker med utspring fra InfoWars på Twitter. Presidenten har også baserte seg på informasjon fra nettstedet, da han feilaktig hevdet at flere millioner ulovlige innvandrere stemte på Hillary Clinton. I slutten av februar i fjor hevdet Jones at han fortsatt snakker med Trump på telefonen iblant, ifølge New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer