Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Otto Warmbier

Foreldrene til Otto Warmbier (22) saksøker skrekkregime - kan påvirke historisk møte

Warmbier døde etter å ha vært i nordkoreansk fangenskap.

DØDE: Her blir den amerikanske studenten Otto Warmbier ført bort fra en nordkoreansk rettssal etter å ha fått en dom på 15 år. Seks dager etter at han ble sendt hjem til USA, døde han. Foto: NTB scanpix
DØDE: Her blir den amerikanske studenten Otto Warmbier ført bort fra en nordkoreansk rettssal etter å ha fått en dom på 15 år. Seks dager etter at han ble sendt hjem til USA, døde han. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske studenten Otto Warmbier skulle bare tilbringe noen dager i Nord-Korea da han på nyttårsaften 2015 skal ha tatt med seg en propagandaplakat fra hotellrommet han bodde på.

Tre måneder seinere satt han i den nordkoreanske domstolen og hylgråt og ba om tilgivelse, men det fantes ikke nåde. Warmbier ble dømt til 15 års straffarbeid.

Litt over ett år seinere ble 22-åringen løslatt fra Kim Jong-uns diktatorstat og sendt hjem til USA av helsemessige årsaker. Men bare ei uke etter at han kom hjem til foreldrene, døde han.

Foreldrene ønsker nå at Nord-Korea skal stilles for ansvar for sønnens død. De har derfor saksøkt Nord-Korea for å ha «brutalt torturert og drept» 22-åringen, skriver Washington Post.

SAKSØKER NORD-KOREA: Foreldrene til Otto Warmbier, Fred and Cindy Warmbier, saksøker Nord-Korea som følge av sønnens død. Foto: NTB scanpix
SAKSØKER NORD-KOREA: Foreldrene til Otto Warmbier, Fred and Cindy Warmbier, saksøker Nord-Korea som følge av sønnens død. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lå i koma

I et 22 sider langt søksmål levert til retten i District of Columbia torsdag, skriver foreldrene Fred og Cindy Warmbier at sønnen deres ble «brutalt» misbrukt som fange i Nord-Korea. De mener Nord-Korea brøt folkeretten da de drepte sønnen deres.

Faren til Otto, Fred, sier at sønnen ble «tatt som gissel for å brukes til politiske formålbruk, brukt som bonde og fikk en hard og brutal behandling av Kim Jong-un».

- Kim og hans regime har sagt at de er uskyldige, mens de forsettlig ødela vår sønns liv. Søksmålet er for å få Nord-Korea til å ta ansvar for den barbariske handlingen av Otto og familien vår, sier Fred i en uttalelse, skriver Washington Post.

Da Warmbier ble sendt til USA, lå han i koma. Det skulle han ha gjort i litt over ett år, og det var helsemessige årsaker som var begrunnelsen for at Nord-Korea løslot ham.

Leger som undersøkte ham opplyste at han hadde alvorlige hjerneskader etter oppholdet i diktaturstaten, men de kunne foreløpig ikke si noe om hva som hadde forårsaket det.

Myndighetene i Nord-Korea sier Warmbiers koma kom etter at han ble rammet av botulisme og hadde tatt en sovepille. Amerikanske leger sier de ikke fant «noen tegn» på «aktiv botulisme» hos Warmbier.

Foreldrene: CIA-agent

Ikke lenge etter at sønnen døde, kunngjorde foreldrene at de hadde sagt nei til å obdusere sønnen. Dødsårsaken forblir dermed en gåte.

I forkant av Ottos reise til Nord-Korea, skal han ha sagt til foreldrene at han ønsket å besøke Kims regime fordi han ønsket å se hvordan folk lever i et av verdens mest lukkede land.

Foreldrene skriver i søksmålet at sønnen ble brukt som en brikke i et geopolitisk spill, og ble tvunget i «undertrykkelse på vegne av USAs regjering», skriver NBC NEWS. De hevder også at nordkoreanske tjenestemenn tvang Warmbier til å innrømme at han var spion for CIA, slik at de derfor hadde grunn til å fengsle ham.

Foreldrene ber om erstatning, der summen skal bestemmes av retten.

MINNE: En video av Otto Warmbier som kaster snøball mot et kamera mens han ler og smiler sammen med resten av gjengen i reisefølget sitt. Warmbier ble nylig erklært død etter å ha kommet hjem fra et års fangenskap i Nord-Korea. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Kan påvirke møte

Washington Post skriver at sørkoreanske tjenestemenn frykter at søksmålet kompliserer det skjøre diplomatiske samarbeidet som foregår mellom USA og Nord-Korea om dagen.

Amerikanske og nordkoreanske myndigheter jobber med å planlegge et møte mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Planen er at de skal møtes innen mai, men det er foreløpig ikke satt noen dato.

Selv om forholdet mellom USA og Nord-Korea er bedre enn på lenge, er det nok ikke mye som skal til for at den ene parten trekker seg.

Victor Cha, koreaekspert og tidligere rådgiver under George W. Bush-administrasjonen, sier til Washington Post at Trump-administrasjonen ikke skal være redde for å ta opp menneskerettighetsspørsmål under forhandlingene med Nord-Korea.

- Vi kan aldri ha et normalt forhold til Nord-Korea med mindre menneskerettighetsspørsmålene blir tatt opp. Vi kan ikke feie det under teppet, sier han.

Mer kritisk i fjor

Pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Sanders, sier i en uttalelse til avisa at Trump har «snakket mye om smerten alle amerikanere følte da vi mistet Otto Warmbier. Den følelsen har ikke forandret seg».

- Selv om dette er et privat søksmål som USAs regjering ikke tar part i, er amerikanere forpliktet til å hedre Ottos minne, og vi vil ikke glemme foreldrene Fred og Cindy Warmbiers lidelse, sier Sanders videre i uttalelsen.

Langt mer kritisk var meldingen fra Det hvite hus i fjor da det ble kjent at 22-åringen døde. Da kritiserte Trump Nord-Korea for det som hadde skjedd.

- Mange fæle ting skjedde, men vi fikk ham i det minste hjem til foreldrene. Ottos skjebne styrker administrasjonens intensjon om å forhindre at slike tragedier skjer for uskyldige mennesker i hendene på et regime som ikke respekterer rettssikkerhet eller grunnleggende menneskelig anstendighet. USA fordømmer igjen det brutale nord-koreanske regimet samtidig som vi sørger over dets siste offer, sa Trump den gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media