TRUET PÅ LIVET: Bob og Jani Bergdahl, foreldrene til den tidligere Taliban-fangen Bowe Bergdahl, har mottatt en rekke dødstrusler. Her takker de president Barack Obama som fikk sønnen fri ved å bytte ham mot Guantanamo-fanger. Foto: AP / NTB SCANPIX
TRUET PÅ LIVET: Bob og Jani Bergdahl, foreldrene til den tidligere Taliban-fangen Bowe Bergdahl, har mottatt en rekke dødstrusler. Her takker de president Barack Obama som fikk sønnen fri ved å bytte ham mot Guantanamo-fanger. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

Foreldrene til tidligere Taliban-fange trues på livet

FBI: - Vi tar det alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreldrene til sersjant Bowe Bergdahl, som nylig ble sluppet løs av Taliban etter fem års fangenskap i Afghanistan, trues på livet, melder CNN.

- Vi samarbeider med lokale myndigheter og tar hver trussel alvorlig, sier FBI-agent William Facer til tv-kanalen, og ønsker ikke å utdype hva truslene konkret inneholder.

Kontrovers Bergdahl ble frigitt i bytte mot fem fanger ved Guantanamo-fengselet på Cuba, noe som har ført til en storm av kritikk mot president Barack Obama og den sittende administrasjonen.

Bergdahl ble borte fra basen i den afghanske Paktika-provinsen 30. juni 2009 under uklare omstendigheter. En granskning i månedene kom fram til at han dro frivillig og med overlegg.

Enkelte røster går langt i hevde at han deserterte, noe den amerikanske hæren ikke kan konkludere med.

- Det krever at vi vet hva formålet hans var, noe som ikke er mulig å få til uten å snakke med ham, sier en kilde til CNN.

I 2010 hevdet en Taliban-kommandør i Patika-provinsen at Bergdahl hadde tatt Talibans side i konflikten og hadde konvertert til islam. I en artikkel fra Fox News framkommer det at kommandøren hevder at Bergdahl trente opp Taliban-krigere i bombelaging.

- Skammer meg Teorien ble ytterligere styrket da magasinet Rolling Stone i en lengre reportasje i 2012 forteller historien om hvordan Bergdahl forsvant basert på intervjuer med soldater som tjenestegjorde sammen med ham og hans siste e-poster før han forsvant.

E-postene avslører at Bergdahl tilsynelatende hadde begynt å tvile på USAs intensjoner i Afghanistan.

I den siste e-posten han sendte til sine foreldre skriver han at «fremtiden er for god til å sløses bort på løgn». Han skriver videre at ikke lengre vil «hjelpe idioter og deres dårlige ideer. Jeg har sett ideene og skammer meg over å være amerikaner.»

Han avslutter e-posten med det som magasinet Rolling Stone i en annen kontekst mener kunne blitt tolket som avslutningen på et selvmordsbrev: «Jeg beklager for alt».

FRI: Sersjant Bowe Bergdahl minutter før han slippes fra av Taliban etter fem års fangenskap. Foto: AP Photo/Voice Of Jihad Website/NTB Scanpix
FRI: Sersjant Bowe Bergdahl minutter før han slippes fra av Taliban etter fem års fangenskap. Foto: AP Photo/Voice Of Jihad Website/NTB Scanpix Vis mer