Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreldrene trodde bønn og ikke legehjelp ville gjøre den nyfødte datteren frisk. Babyen døde

Nå er paret tiltalt for drap og omsorgssvikt.

TILTALT FOR DRAP: Den 21-årige faren og 24-årige moren er nå fengslet etter babydødsfallet i mars. Foto: Sheriffen i Clackamas County
TILTALT FOR DRAP: Den 21-årige faren og 24-årige moren er nå fengslet etter babydødsfallet i mars. Foto: Sheriffen i Clackamas County Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et foreldrepar fra den amerikanske delstaten Oregon er tiltalt for drap og omsorgssvikt etter at deres nyfødte datter døde. Politiet mener de bevisst unnlot å oppsøke legehjelp for den åpenbart syke babyen, ifølge en pressemelding fra sheriffen i Clackamas County utenfor Portland.

Det unge paret på 24 og 21 år nektet straffskyld under et fengslingsmøte i går, ifølge den lokale TV-stasjonen Koin 6.

Pusteproblemer

Det var 5. mars den 24-årige moren fødte tvillinger, begge jenter, hjemme hos sine foreldre. Til stede under fødselen var jordmødre, familie og flere medlemmer av Followers of Christ Church, som strengt forbyr medlemmene å oppsøke medisinsk hjelp og isteden tror bønn, håndspåleggelse og oljer vil helbrede den syke.

Den ene babyen fikk kort tid etter fødselen pusteproblemer og døde på stedet etter noen timer. Først etter etter at jenta var død, kontaktet en kirkeleder som var til stede, myndighetene - nødnummeret ble aldri ringt.

Ifølge rettslegen som undersøkte den døde babyen, var jenta for tidlig født, og hadde komplikasjoner med lungene og oksygenopptaket, og ville hatt en bedre sjanse for å overleve dersom hun fikk medisinsk hjelp. Den overlevende tvillingen ble sendt på sykehus etter at foreldrene ble overtalt av politiet.

Tre måneder seinere er politiets etterforskning fullført, og tiltale tatt ut. Foreldreparet meldte seg mandag selv for fengsling i påvente av rettssaken.

Søsteren dømt

Followers of Christ Church, som hovedsakelig har fotfeste i Oregon og Oklahoma, har gjentatte ganger vært i offentlighetens søkelys, etter flere andre tilfeller der spedbarn har dødd på grunn av manglende medisinsk behandling; ifølge Oregons øverste rettslege er barnedødeligheten i menigheten 26 ganger større enn i den øvrige befolkningen.

Ifølge politiet ble barnemorens eldre søster og ektemann i 2011 funnet skyldige i drap på sin nyfødte sønn, som døde ni timer etter fødselen i 2009. Paret, også de medlemmer av trossamfunnet, soner en dom på seks års fengsel.

Oregon har relativt nylig endret lovverket slik at det er mulig å straffeforfølge foreldre som nekter barna medisinsk hjelp til fordel for bønn. I nabostaten Idaho står foreldre fremdeles fritt til å velge dette på vegne av barna.

Hele Norges coronakart