Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egil Tostrup Bråten

Foreldrene var innstilt på å aldri få svar om det brutale drapet på Egil i 2002. I dag starter rettssaken

Ranet skal ha gått galt. Det endte som en av Oslo-politiets store drapsgåter. Nå håper familien på oppklaring.

DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje i Nordahl Bruns gate i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. I dag kommer den 15 år gamle drapssaken for retten.
Foto: Politiet
DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje i Nordahl Bruns gate i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. I dag kommer den 15 år gamle drapssaken for retten. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag 18. november 2002 rundt klokka 00.50 i Nordahl Brunsgate i Oslo, ble 23 år gamle Egil Tostrup Bråten knivstukket til døde.

Det skulle ta 14 år før 23-åringens familie og venner skulle få svar på hva som skjedde den natta.

Tirsdag starter rettssaken mot de to mennene som er tiltalt i saken. En 33-åring fra Oslo er drapstiltalt og har i avhør tilstått å ha drept Tostrup Bråten. Den medtiltalte 30-åringen er tiltalt for grovt ransforsøk av Tostrup Bråten.

Det er første gang noen er tiltalt eller siktet i den 14 år gamle drapssaken, som er en av de store drapsgåtene i Oslo-politiet. Politiet sto i utgangspunktet nærmest på bar bakke fram til de fikk en komplett DNA-analyse av et knivslire ved åstedet.

Ifølge Aftenposten gjorde nye analysemetoder det mulig for etterforskerne å få ut en DNA-profil. I 2013 dukket navnet på hovedtiltalte opp i søk. Han ble kalt inn til avhør. I novemeber i fjor ble han pågrepet og siktet for drapet.

Foreldrenes uvisshet

Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokat for Bråthens foreldre, som har gått i uvisshet i snart 15 år.

- Det er med mye smerte de går inn i dette. Foreldrene er oppe i åra og er nervøse. Det er mye smerte forbundet med at man står overfor saken, sier Bohinen til Dagbladet.

Hun sier det viktigste for de foreldrene er at det blir en rettferdig rettssak og en verdig prosess.

- De har for lengst forsont seg med at de kanskje aldri får noe svar. Det kan bli godt å få svar, men samtidig ripper dette opp i gamle sår, sier bistandsadvokaten, som berømmer påtalemyndigheten for hvor godt foreldrene har blitt ivaretatt av påtalemyndighetene.

- Meningsløst

Egil Tostrup Bråten var på vei hjem fra kino han møtte på de to mennene.

Ifølge tiltalen, krevde de to å få verdigjenstandene til den 23 år gamle Solør-gutten. Den høyreiste 23-åringen motsatte seg, og det utviklet seg til et basketak. Tidligere politiinspektør Finn Abrahamsen har tidligere omtalt drapet som stygt og meningsløst.

Ifølge tiltalen døde Bråten da den nå 33 år gamle mannen knivstakk ham i brystet, og kniven gikk inn i hjertet. Han skal ha stukket ham med en kniv i hver hånd og slått Bråten gjentatte ganger.

Den drapstiltalte 33-åringens forsvarer Vidar Lind Iversen, sier hans klient erkjenner straffeskyld for uaktsomt drap.

- Han erkjenner straffskyld for uaktsomt drap, for øvrig ikke straffeskyld, sier han til Dagbladet.

33-åringen, som tidligere har blitt avhørt som vitne, erkjente at det var han som drepte Tostrup Bråthen da politiet la fram dokumentasjon på at en kniv førte til dødsfallet og DNA-sporet på slira.

- Et ran som gikk galt

Forsvarer Lind Iversen ønsker ikke å gå mer inn på hva hans klient har forklart om saken eller hvordan han har opplevd å bære på hemmeligheten i 14 år, ettersom saken starter på tirsdag.

Den medtiltalte 30-åringen skal ha stukket Bråten med en skrutrekker i hoderegionen minst tre ganger, men er ikke tiltalt for drap eller medvirkning.

- Han erkjenner straffskyld for å ha vært med på et ran som gikk galt, sier 30-åringens forsvarer Vegard Aaløkken som ikke vil gå inn på mer av tiltaltes forklaring før rettssaken.

Ifølge tiltalen slo 30-åringen, som da bare var 16 år gammel - Bråten gjentatte ganger med knyttet hånd. 30-åringen skal selv ha forklart at han hadde en skrutrekker på tidspunktet.

De to mennene var begge kjenninger av politiet på tidspunktet. Likevel har de båret på hemmeligheten om mannen de drepte på åpen gate midt i Oslo i over 14 år.

- Det har vært veldig tungt. Han ser fram til å bli ferdig med saken, og håper han kan bli det nå gjennom tingrettens behandling, sier Aaløkken på vegne av sin klient som har vært varetektsfengslet siden de to ble pågrepet i november i fjor.

Rulleblad

Den tiltalte 30-åringen i saken fikk en voldsdom bare tre dager etter drapet på Bråthen. Det tidligere idrettshåpet er dømt flere ganger.

Også den siktede 33-åringen har et langt rulleblad å vise til. Mannen, som har tyrkisk bakgrunn, er tidligere straffedømt ti ganger, og var i en periode en del av et kriminelt miljø fra Groruddalen i Oslo.

De to tiltalte kjente hverandre godt på drapstidspunktet.

Hele Norges coronakart