Foreldrenes anke avvist

Ankedomstol vil ikke koble hjerneskadde Terri Schiavo (41) til sonden som holder liv i henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Terris foreldre leverte en anke umiddelbart etter at en føderal dommer i går avviste et krav om at den hjerneskadde kvinnen skulle kobles tilbake til næringssonden som har holdt liv i henne i 15 år.

Nå har de tre dommerne i en ankedomstol i Atlanta kommet fram til samme standpunkt, melder CNN.

Ifølge AP vil foreldrene nok en gang prøve å få omgjort avgjørelsen.

- De vil levere en anke for å redde datterens liv, sier deres advokat Rex Sparklin.

41-åringen ble koblet fra den livsviktige sonden forrige fredag, etter at domstolene i Florida hadde gitt Terris ektemann Michael Schiavo rettslig tillatelse til å la kona dø.

Uten sonden vil hun garantert dø av mangel på næring, trolig innen ei uke eller to.

Terris foreldre sa i går at hun har svunnet raskt hen etter at sonden ble koblet fra.

- Hun kan dø når som helst, sa de.

HJERNESKADD: Terri fikk hjertestans i 1990, og våknet fra koma med alvorlige hjerneskader. Hun lever i en «vedvarende vegetativ tilstand», og legene utelukker at hun kan bli bedre. Foto: SCANPIX/EPA
HJERNESKADD: Terri fikk hjertestans i 1990, og våknet fra koma med alvorlige hjerneskader. Hun lever i en «vedvarende vegetativ tilstand», og legene utelukker at hun kan bli bedre. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer


Bush grep inn

Terris familie har kjempet imot en frakobling av sonden i 15 år, og seint søndag kveld fikk de uventet hjelp fra aller høyeste hold.

President Bush avbrøt påskeferien sin for å undertegne en hastelov som skulle gi Terris foreldre mulighet til få saken opp for en føderal domstol.

Loven ble ekspressbehandlet slik at en dommer kunne vurdere om sonden skulle kobles til igjen mens saken ble behandlet.

Den omstridte loven flyttet saken over fra domstoler og politikk i Florida til de øverste maktorganer i Washington.

Kritikerne mener dette visker ut skillet mellom den utøvende og den dømmende makt, og at politikernes innblanding undergraver landets domstoler.

Hjerneskadd

Terri var bare 26 år da hjertet hennes stanset i 1990. Hun hadde slitt med alvorlige spiseforstyrrelser, og til slutt ga kroppen opp.

Legene klarte å få hjertet til å slå igjen, men Terri våknet fra koma med massive hjerneskader og uten kontakt med omverdenen.

Siden er hun blitt holdt i live av slanger og maskiner. Det eneste Terris kropp klarer på egen hånd er å puste. Hun kan ikke snakke eller kommunisere med omgivelsene på annen måte. Hun kan heller ikke ta til seg mat eller drikke, men holdes i live av en maskin som gir henne sondenæring gjennom magen.

Legene er overbeviste om at 41-åringen vil tilbringe resten av livet slik, uten håp om bedring.

Vil la kona dø

Den rettslige kampen om Terris liv startet har pågått i 15 år. På den ene siden står ektemannen, som er Terris formynder. Han vil at sonden skal tas ut, så kona kan få dø.

Michael Schiavo hevder at han snakket med henne om dødshjelp før hun ble hjerneskadd. Terri skal ha sagt at hun heller ville dø enn å holdes kunstig i live dersom noe slikt skulle skje.

På motsatt side står foreldrene hennes, Bob og May Schindler. De mener Terri er i stand til å kommunisere med familien, og kjemper med nebb og klør for å la henne få leve.

Foreldrene mener ektemannen ønsker fortgang i saken slik at han kan arve Terri og gifte seg på ny. Han bor i dag sammen med en kvinne som han har barn med.

Drakamp

Ektemannen fikk rettens medhold allerede i 1998 om å koble fra sonden. Svigerfamilien nektet imidletid å la ham avslutte Terris liv, og siden har familiestriden gått sin gang gjennom Floridas rettssystem.

Floridas guvernør Jeb Bush - broren til president Bush - har engasjert seg sterkt til fordel for Terris foreldre.

Etter at sonden for andre gang var beordret fjernet i 2003, sa guvernøren at han ikke ville sitte stille og se på at Terri sakte, men sikkert døde foran øynene hans.

Jeb Bush satte sitt mektige apparat i sving, og fikk kort tid etter presset gjennom en hastelov som overprøvde delstatens høyesterett.

«Terris lov» ga guvernøren mulighet til å beordre leger til å redde liv. Og det var nettopp det han gjorde: Seks dager etter at sonden ble tatt ut, var den på plass igjen. Terri ble reddet i tolvte time.

Til tross for guvernørens innblanding har Michael Schiavo nektet å gi opp kampen for å la kona dø. Med dagens avgjørelse har til sammen 23 ulike dommere gitt ektemannen medhold.

SPLITTER USA: Terri-saken er løftet opp på det høyeste politiske plan. Synet på barmhjertighetsdrap splitter både politikerne og nasjonen.
AVBRØT FERIEN: Bush dro fra Texas til Washington for å undertegne en hastelov som skulle redde Terri.
TUNG DAG: Terris søster Suzanne Vitadamo og faren Bob forlater den føderale rettsbygningen i Florida i går. Kort tid seinere annonserte en føderal dommer sin avgjørelse - som var et tungt slag for familien.
VIL AT KONA SKAL FÅ DØ: Terris ektemann Michael Schiavo har tatt saken gjennom hele Floridas rettssystem.
KJEMPER MOT: Terris foreldre Bob og May Schindler har kjempet for datterens liv i 15 år.